Mogu li pušači uopšte da konzumiraju duvan na manje štetan način?

Zdravlje 29. jul 202114:27 > 14:32
Pušenje, duvanski dim, gigareta
pixabay.com

Gotovo da ne postoji osoba koja ne zna da je pušenje štetno.

Iako se broj pušača na svetskom nivou ne smanjuje, a zvanična statistika pokazuje da ih ima više od miilijardu, eksperti za javno zdravlje ne prestaju da ukazuju na gorući problem koji konzumiranje cigareta nosi.

Zapravo je duvanski dim taj koji predstavlja najštetniju komponentu cigarete.

Kada se zapali cigareta, njena temperatura žara dostiže temperaturu i do 900 stepeni Celzijusa, a kao produkt tog sagorevanja nastaje duvanski dim, u kom se oslobađa oko šest hiljada materija, od kojih se oko stotinu navodi kao štetno i potencijalno štetno.

Iako bi ovo trebalo da bude sasvim dovoljan razlog pušačima da se reše ove navike, veliki broj njih to iz različitih motiva ne želi. A jedan od glavnih razloga za to je nikotin, koji nije bez rizika i izaziva zavisnost, ali nije primarni uzročnik bolesti povezanih s pušenjem. Nauka je takođe dala svoj doprinos u pronalasku rešenja i za ovaj problem i to u manje manje štetnim, duvanskim alternativama.

Alternative klasičnim cigaretama isporučuju potrebnu dozu nikotina i to bez sagorevanja, čime se izbegavaju štetni produkti ovog procesa i eliminiše se duvanski dim. Zagrevanje počinje na oko 250 stepeni, čime se oslobađa aerosol, čiji se sastav bitno razlikuje od sastava duvanskog dima. Brojne naučne studije potvrdile su da aerosol sadrži do 95 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na duvanski dim. Time je pušačima omogućeno da na manje štetan način uživaju u konzumaciji duvana, a veliki broj njih je klasične cigarete već zamenilo uređajima koji zagrevaju duvan. Iako je najbolje rešenje da se pušači u potpunosti odreknu svakog oblika duvana i nikotina, nauka je ponudila i treću opciju o kojoj mogu da se informišu odrasli pušači koji iz različitih motiva ne žele da se odreknu ove štetne navike. Jer nijedna opcija, osim potpunog prestanka pušenja, nije bez rizika.