Može li pušenje uzrokovati trovanje ugljen-monoksidom?

Freepik / Drazen Zigic

Ugljen-monoksid (CO) je otrovan gas bez boje, mirisa i ukusa - što ga praktično čini neuočljivim dok ne postane prekasno, zbog čega je naročito opasan. Nastaje nepotpunim sagorevanjem gotovo bilo kog zapaljivog proizvoda.

U domaćinstvima to se događa pri sagorevanju drva u kaminu ili pećima, kod plinskih pećnica, uključujući i plinske bojlere ali i prilikom pušenja, odnosno sagorevanja duvana.

Pušenje cigareta povećava nivo ugljen-monoksida (CO) u krvi. Normalan nivo CO za nepušača zavisi od nivoa ugljen-monoksida u vazduhu, ali obično je između 0 i 8 ppm (parts per million ili broj čestica na milion čestica je učestala mera za izražavanje koncentracije gasova). Nivo CO za pušača je obično mnogo veći i varira u zavisnosti od doba dana, broja popušenih cigareta i načina na koji se dim udiše.

Osoba koja popuši kutiju cigareta dnevno obično će imati nivo ugljen-monoksida od oko 20 ppm.

Pušenje može uzrokovati trovanje ugljen-monoksidom

Pušenje može dovesti do trovanja ugljen-monoksidom ako se veliki broj cigareta brzo puši, a posebno ako to čini u zatvorenom prostoru. Zbog toga „strastveni“ pušači neretko mogu osetiti simptome trovanja poput ubrzanog lupanja srca, jake glavobolje i mučnine, pa i završiti na bolničkom lečenju.

Ovakvi simptomi će ipak većini pušača privući pažnju pa će samostalno kada oseti da mu nije dobro prestati da puši pre nego što mu medicinska pomoć uopšte bude potrebna.

Dobra vest za one koji planiraju da ostave cigarete je da će se nakon prestanka pušenja nivo ugljen-monoksida ubrzo vratiti u normalu. Za one koji u ovom trenutku ne žele da se odreknu duvana i nikotina, postoji manje štetno rešenje koje će značajno smanjiti izlaganje ugljen-monoksidu.

To su bezdimne alternative cigaretama zasnovane na tehnologiji zagrevanja duvana koje emituju u proseku 98 % manje ugljen-monoksida i znatno niže nivoe drugih štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete.