Na Institutu za onkologiju Vojvodine primenjena nova terapija kancera dojke

Zdravlje 10. okt 202216:02 6 komentara
Insititut za onkologiju Vojvodine

Brahiterapija dojke, koju do sada niko u Srbiji ne sprovodi, uspešno je primenjena danas na Institutu za onkologiju Vojvodine, i to kod 62-ogodišnje pacijentkinje, a kojoj je nedavno odstranjen tumor na dojci, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Ova terapija predstavlja veliki pomak u oblasti radijacione onkologije, pre svega u pogledu maksimalne poštede okoline regije koja se zrači, čime se može bolje očuvati funkcija okolnih zdravih organa koji minimalno trpe neželjene efekte zračenja, navodi se u saopštenju.

Onkološki institut u Budimpešti je bio jedan od prvih centara u kojima je započeta primena brahiterapije dojke, a prof. dr Čaba Polgar, jedan od pionira iz ove oblasti i jedan od stručnjaka na svetskom nivou, danas je na Institutu za onkologiju Vojvodine, zajedno sa prof. dr Tiborom Majorom, asistirao pri primeni ove nove metode radijacionom onkologu i načelnici Odeljenja za radijacionu onkologiju dr Oliveri Ivanov.

„Sama intervencija brahiterapije dojke trajala je 30 minuta uz prethodnu pripremu, a nakon čega je kreiran brahiterapijski plan i sprovedena prva frakcija zračenja. Sve je proteklo u najboljem redu, a posebno mi je drago što uvodimo novu metodu baš sada, jer se oktobar svuda u svetu obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke“, kazala je dr Olivera Ivanov, stoji u saopštenju.

Brahiterapija dojke je standardna procedura koja se koristi u brojnim najrazvijenijim radioterapijskim centrima širom sveta. Zahteva posebnu opremu i obučen kadar, a da će ona postati standard i na Institutu za onkologiju Vojvodine, istakao je i direktor instituta prof. dr Zoran Radovanović.

Institut za onkologiju Vojvodine

„Već od sledeće godine, uz pomoć Pokrajinske vlade, Institut za onkologiju Vojvodine će nabaviti najsavremeniju brahiterapijsku opremu“, naveo je prof dr Radovanović, istakavšti da i to svedoči o kontinuiranom ulaganju u razvoj radioterapijskih metoda na Institutu za onkologiju Vojvodine.

Osim bolje poštede okolnih tkiva, velika prednost brahiterapije u odnosu na konvencionalne metode zračenja jeste kraće trajanje tretmana, pa tako uz pomoć te terapije, pacijentkinje završavaju kompletnu radioterapiju za pet dana, umesto za šest nedelja, koliko može da traje tretman teleterapijom.

Komentari (6)

Vidi sve komentare