Nadimanje, čak i kada ne jedete, može da ukaže na nedostatak ovog minerala

Shutterstock

Nadimanje nije samo neprijatan problem sa kojim se susrećete nakon obroka. Takođe, može da ukaže da nešto nije u redu sa vašim zdravljem ili da vam nešto nedostaje.

Telo nam uvek govori kada nešto nije u redu, ali ne znamo uvek da slušamo i primetimo znakove. Ovo su glavni pokazatelji da treba da povećate unos namirnica koje sadrže kalijum.

Kada posumnjate da imate nedostatak određene hranljive materije u organizmu, posetite lekara koji će testovima moći da utvrdi šta vam nedostaje.

Značaj kalijuma

Kalijum ima mnogo zadataka u telu, uključujući brigu o kontrakciji mišića, regulisanju tečnosti u telu i ravnoteži minerala.

Ovaj mineral takođe kontroliše situacije u kojima konzumirate previše soli i ublažava posledice.

Posledice nedostatka kalijuma

Umor

Da li se budite umorni uprkos dobrom snu i redovnom ritmu spavanja? Ili se osećate umorno tokom dana, bez očiglednog razloga? Možda vam nedostaje kalijum.

Povezane vesti

Umor može da bude prouzrokovan i mnogim drugim faktorima, kao što su stres, loša ishrana, ali  i nedostatak sna. Sve su to problemi koji mogu da se pripišu nedostatku ovog veoma važnog minerala u ​​organizmu.

Grčenje mišića

Osećate ih nakon kretanja ili kada ste ceo dan na nogama, ali ovo nije jedina situacija kada se pojave.

Grčeve možete da osetite i kada nemate nikakve fizičke aktivnosti: očigledno je potrebno da u svoj jelovnik unesete više namirnica koje sadrže kalijum, piše aktivni.si.

Osećaj slabosti

Kada vam se vrti u glavi ili osećate slabost, to pripisujete dehidrataciji, ali to nije uvek uzrok.

Tokom dana nivo kalijuma u ​​organizmu varira, a kada opadne, otkucaji srca se usporavaju, a u najgorem slučaju možete da se onesvestite.

Obratite se svom lekaru i opišite svoje simptome. Ono što možete sami da uradite jeste da jedete više hrane koja je bogat izvor kalijuma, što neće škoditi čak i ako je dijagnoza drugačija.

Visok krvni pritisak

Kada imate nedostatak kalijuma u ​​telu, krvni sudovi se sužavaju, što dovodi do visokog krvnog pritiska. Kao rezultat toga, natrijum je takođe van ravnoteže, zbog čega možete doživeti povećan broj otkucaja srca, prenosi City Magazine.

Preduzmite mere što je pre moguće i idite kod lekara. Ne postavljajte sami sebi dijagnozu i ne tražite je na internetu.

Nadimanje

Obično povezujemo nadimanje sa nečim što smo pojeli. Često prepoznajemo takvu hranu i izbegavamo je. Ali šta je razlog za nadimanje čak i kada niste jeli neko vreme?

Za ovo je opet kriv natrijum. Pošto telo ima problema sa regulacijom natrijuma, ne možete tačno da odredite izvor nadimanja.

Namirnica bogatih kalijumom koje možete dodati svojoj ishrani su: avokado, banana, nar, lubenica, spanać, blitva, batat, krompir i pasulj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!