Najbolje piće za hidrataciju, ipak nije voda

Zdravlje 29. apr 202407:51 10 komentara
Shutterstock/Nicoleta Ionescu

Iako se voda smatra najzdravijim i ujedno najboljim pićem za hidrataciju, naučnici su dokazali da ipak postoji piće koje više hidrira organizam od vode.

Istraživanje sa škotskog Univerziteta St. Andrews koje je uporedilo reakcije nekoliko različitih pića na hidrataciju, došlo je do zaključka da su obična i mineralna voda dobar izbor, ali prema novim saznanjima mleko je ipak bolje.

Prema Ronaldu Mauganu, profesoru na Medicinskom fakultetu Sent Endruz i autoru istraživanja jedan od faktora je i količina određenog pića. Takođe, jedan od faktora je i hranjiv sastav pića.

Tako je dokazano da mleko hidrira više od obične vode jer sadrži laktozu, proteine i masti, a taj sastav pomaže usporavanju pražnjena tečnosti iz želuca. Osim toga, mleko u svom sastavu ima i natrijum koji dovodi do manje proizvodnje urina, piše CNN Health.

Isto se može reći i za rastvore za oralnu rehidraciju koje se koriste za lečenje dijareje. Oni sadrže male količine šećera, kao i natrijum i kalijum, koji takođe mogu pomoći u zadržavanja vode u telu, prenosi City Magazine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare