Najbolje piće za hidrataciju ipak nije voda

Zdravlje 30. mar 202321:57 17 komentara
Shutterstock

Iako se voda smatra najzdravijim i ujedno najboljim pićem za hidrataciju, naučnici su dokazali da ipak postoji piće koje hidratizuje organizam više od vode.

Istraživanje škotskog Univerziteta St. Andrews uporedio je reakcije nekoliko različitih pića na hidrataciju. Obična i mineralna voda dobar su izbor, ali prema novim saznanjima mleko je ipak bolje.

Hiljade dece svaki dan umire zbog zagađene vode za piće

Prema Ronaldu Maughanu, profesoru na Medicinskom fakultetu St. Andrews i autoru studije, jedan od faktora hidratacije je, naravno i količina određenog pića, no jedan od faktora je i hranljivi sastav pića, piše Klixba.

Pročitajte još:

Dokazano je da mleko hidratizuje više od obične vode, jer sadrži laktozu, proteine i masti, a taj sastav pomaže i usporavanju pražnjena tečnosti iz želuca. Osim toga, mleko u svom sastavu ima i natrijum koji dovodi do manje proizvodnje urina.

Slično se može reći i za oralne rehidracijske praškove koje se koriste za lečenje proliva. One takođe sadrže male količine šećera, kao i natrijum i kalijum, koji mogu pomoći u zadržavanja vode u telu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare