Najčešći razlozi izliva besa kod dece

Shutterstock

Kada deca vrište i plaču, roditeljima može da bude teško da shvate šta tačno žele i kako da im pomognu da umire svoje emocije.

Srećom, psiholog Dona Kameron je otkrila u razgovoru za „Nine Honey“ da bi uz malo planiranja roditelji mogli s lakoćom da prođu kroz dečije izlive besa.

Prema njenom mišljenju, izlivi biesa se javljaju zbog četiri razloga, a postoje načini da se s njima nosite na odgovarajući način.

Preteran umor

Ako je dete preskočilo dremanje ili nije dobro spavalo, onda možete očekivati da će biti „besno“ jer mu se „ne sviđa boja borovnica“ ili „njegova omiljena igračka“.

Povezane vesti

Najbolja metoda, kaže Kameron, je planirano ignorisanje, gde ne obraćate pažnju na ponašanje deteta.

„U ovom stanju, vaše dete ne može da sluša vaše reči. Zapravo, sve što kažete ili pokušate najverovatnije će ga još više frustrirati“, objasnila je ona.

Zato pokušajte da umirite dete tako da što ćete mu odvratiti pažnju muzikom ili igračkom, a zatim ga snažno zagrlite kada se smiri.

Glad

Bez obzira na uzrast, nema sumnje da ste se suočili sa glađu. Nažalost, kada su mala deca u pitanju, nakon što pregladne, često odbijaju da jedu bilo šta.

Umesto da mu namećete šta će jesti, pitajte dete šta bi volelo da jede, savetuje Kameron. Druga ideja je da pustite dete da se samo hrani ili mu ponudite hranu za sat vremena.

Ne slušaju vas

Ponekad, bez obzira na to šta radite, dete jednostavno ne želi da vas sluša.

„Pomeranje granica i izlivi biesa nisu oblik lošeg ponašanja, to je način na koji mala deca komuniciraju. Takve stvari su potpuno normalne i govore o nesposobnosti vašeg deteta da izrazi svoje frustracije i potrebe na drugi način“, rekla je Kameron.

Ona je dodala da bi detetu trebalo jasno staviti do znanja koje su posledice, ako vas ne slušaju.

Želje

Napadi besa koji se događaju kada mala deca žele novu igračku često su najagresivniji. Ali umesto da popuste, roditelji bi trebalo da ostanu čvrsti pri svom stavu, čak i ako to znači da će izliv besa potrajati neko vreme, tvrdi Kameron.

„Deca su vrlo pametna i brzo će naučiti kakvog su raspoloženja roditelji i šta bi trebalo da učine kako bi ih gurnuli do tačke pucanja u kojoj će reći da i ispuniti im želju“, kaže psiholog.

Prema njemom mišljenju, u ovakvim situacijama najbolje je poslati dete da se smiri samo sa sobom. Učiti ih da ne mogu uvek da dobiju ono što žele može da im pomogne kasnije u životu, kao i u budućim vezama, premosi Index.hr.