Najčešći razlozi zadržavanja vode u organizmu

Zdravlje 13. maj 202219:26 > 19:32
Shutterstock

Zadržavanje vode, odnosno zadržavanje tečnosti, odnosi se na prekomerno nakupljanje tečnosti u telesnim tkivima ili šupljinama u telu.

Našem telu je potrebna voda kako bi funkcionisalo, ali nekad je telo može zadržati u prekomernim količinama što se manifestuje fizički i to tako da telo izgleda abnormalno natečeno.

Povezane vesti

U većini slučajeva, kratkotrajno zadržavanje vode ne predstavlja ozbiljan problem, niti izaziva ozbiljne zdravstvene probleme. Međutim, dugoročno zadržavanje vode može da dovede do raznih problema, prenosi Zadovoljna.hr.

Ishrana

Natrijum, odnosno kuhinjska so, je osnovni nutrijent koji služi za niz važnih telesnih funkcija, ali potrebne su nam samo male količine.

Često hrana koju jedemo sadrži prekomernu količinu soli, što prouzrokuje zadržavanje tečnosti u organizmu i povećanje telesne težine.

Način života

Neaktivni način života takođe može da prouzrokovati zadržavanje vode, što može da dovede do pojave fizičkih simptoma, uključujući natečene zglobove i noge.

Lekovi

Mnogi lekovi na recept navode zadržavanje vode kao nuspojavu. Tu spadaju antidepresivi, beta-blokatori, lekove za krvni tlak, lekovi za hemoterapiju ka i nesteroidni protivupalni lekovi koji se uzimaju bez recepta. Najčešći nesteroidni protivupalni lekovi su aspirin, ibuprofen i naproksen.

Hormoni

Vrlo je uobičajeno da žene tokom perimenopauze i menopauze osjte izrazitu nadutost što je često nusprodukt zadržavanja vode, crevnih gasova i smanjene proizvodnje žuči ili kombinacije to troje.

Do zadržavanja vode može doći kada je nivo estrogena previsok ili kada je nivo progesterona prenizak. Hormonska neravnoteža je razlog zašto se zadržavanje tečnosti javlja veoma često tokom predmenstrualne faze.

Problemi sa srcem

Zadržavanje tečnosti prouzrokovano problemima sa srcem može da se javi u obliku naticanja nogu i trbuha. Ali, ne bi trebalo paničiti i zaključivati unaprijed već je važno da se obratite lekaru za detaljnije preglede.

Uobičajeni simptomi srčanog zastoja uključuju vrtoglavicu, umor, ubrzan rad srca, slabost i otežano disanje.

Komentari (0)

Vidi sve komentare