Najčešći razlozi zbog kojih opada kosa

Zdravlje 24. okt 202123:36 3 komentara
Shutterstock

Gubitak kose pogađa jednako i žene i muškarce, a može da bude zabrinjavajući ako počnete da primećujete da vam kosa opada u značajnim količinama.

Smatra se normalnim da dnevno opadne do 100 dlaka, preko toga je znak da bi trebalo da se pozabavimo ovim, u poslednje vreme, sve češćim problemom.

Povezane vesti

Svako opadanje kose u većem stepenu naziva se alopecija. Neki tipovi ćelavosti mogu nastati i zbog alopecia areata, autoimunog poremećaja.

Poznato je da da se uglavnom s godinama kosa proređuje, Međutim, nagli gubitak kose do koga dolazi u poslednje vreme najčešće zahvata mlade žene, i to se događa kao posledica ekstremnog stresa.

Muškarci često gube kosu jer imaju takve genetske predispozicije.

Drugi uzroci uključuju uzimanje određenih lekova, previše vitamina A ili nedovoljno proteina.

Gubitak kose može da bude i posledica hormonalne neravnoteže, nedostatka gvožđa, nepravilnog rada štitaste žlezde, iznenadnog gubitka kilograma, ali i nedostatka vitamina B12.

Kako da sprečite opadanje kose?

Pre svega, procenite svoju rutinu i zamenite šampon onim bez sulfata. Običan šampon možda isušuje vašu kosu i povećava rizik od gubitka kose. Šamponi bez sulfata su nežniji za kosu, prenosi Index.hr.

U svakom slučaju, najbolje je da se pre nego što nešto preduzmete sami, posavetujete sa doktorom oko tretmana. Takođe, on vam može pomoći da otkrijete uzrok opadanja kose, što je zapravo najvažnije.

Što uraditi ako vam je kosa tanka?

Ako vam je kosa tanka, svakako povećajte unos proteina i povrća. Najbolji izvori proteina su riba, piletina, svinjetina, mleko, jaja, jogurt, orašasti plodovi i soja.

Koliko god jednostavno zvučalo, nikad ne preskačite nanošenje regeneratora nakon šamponiranja, jer ćete tako, između ostalog, manje kidati kosu jer ćete je lakše raščešljati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare