Najčešći razlozi zbog kojih se deca ljute

Zdravlje 26. dec 202223:18 1 komentar
Shutterstock

Ljutnja je emocija koju neki odlično kontrolišu, ali ima i onih koji to ne mogu. Kada su deca u pitanju, ljutnja se uglavnom doživljava kao ispad besa koji se često kažnjava. Ali stručnjaci veruju da to nije dobar način da pristupite situaciji.

Ambika Agarval, certifikovani NLP praktičar, nedavno je na Instagramu progovorila o dva glavna razloga zbog kojih se deca često ljute.

Nezadovoljene potrebe

Prema stručnjakinji, nezadovoljene potrebe jedan su od primarnih razloga koji stoje iza dečjih problema s ljutnjom. Nezadovoljene potrebe su one koje nisu ispunjene ili su zanemarene.

Manjak moći

Još jedan razlog koji kod dece može da izazove ljutnju je nedostatak moći, što znači da deca nemaju pravo glasa.

Povezane vesti

To može da bude posebno uznemirujuće za decu jer žele mnogo toga da izraze, ali ponekad ne znaju kojim rečima to mogu da prenesu. U takvim situacijama to ispoljavaju najčešće u obliku ljutnje ili besa.

Kako da se postavite?

Ambika, koja je i sama majka, preporučuje da ostanete mirni i da ne odgovarate istim tonom kao i dete. Savetuje da ne reagujete ljutito i da ne shvatate ponašanje deteta lično.

Umesto toga, savetuje roditeljima da prepoznaju okidače, zanemare manje negativno ponašanje, daju deci određenu moć i izbore i nauče decu primerenom ponašanju kada su mirna, prenosi Index.hr.

Komentari (1)

Vidi sve komentare