Najgore vreme za korišćenje tečnosti za ispiranje usta

Shutterstock

Oralne bakterije su važne za naše zdravlje, pa ih ne bi trebalo sve eliminisati upotrebom tečnosti za ispiranje usta. Nekoliko gutljaja tu i tamo neće prouzrokovati probleme, ali ako odlučite da isperete grlo, pazite kada to radite.

Očigledno, postoji najgore vreme za korišćenje tečnosti za ispiranje usta. Nakon ukusnog obroka, uobičajeno je posegnuti za tečnošću za ispiranje usta kako biste uklonili opor okus. Osećaj svežine mente daleko je bolji od neugodnog zadaha, zar ne?

Povezane vesti

Ali, prema mišljenju zdravstvenog i naučnog novinara Maksa Lugaverea, možda ne bi trebalio da koristite tečnost za ispiranje usta odmah nakon jela, zapravo, to bi moglo da bude apsolutno najgore vreme za ispiranje usne šupljine.

Zašto ne bi trebalo koristiti tečnost za ispiranje odmah nakon obroka? 

Tradicionalne tečnosti za ispiranje usta sa antiseptičkim svojstvima namenjene su uklanjanju svih bakterija u ustima kako bi pružile onaj sveži osećaj „peperminta“,  ali upravo je to problem.

Vaš oralni mikrobiom se oslanja i na dobre i na loše bakterije, i on je doslovno „put“ ka zdravlju creva.

Studije su čak pokazale da oralne bakterije zapravo mogu da putuju prema crevima i promene njegovu mikrobiotu, tako da nije pametno u ništavati apsolutno sve nakterije. U stvari, Lugavere kaže da oralne bakterije mogu da utiču na to kako apsorbujete hranjive sastojke iz hrane, čak i one supstance koje su zdrave za srce.

„Hranjive supstance koje sadrže nitrate esencijalni su prekursori azot-oksida, koji je neophodan za imunitet, zdrav protok krvi, metaboličko zdravlje, zdravlje mozga i još mnogo toga. Međutim, Ljudi nemaju enzime koji su potrebni za redukciju nitrata u nitrit, koji onda može ući u put azot-oksida“ kaže Lugavere.

Kako objašnjava stručnjak, mi se oslanjamo  na oralne bakterije da bi smo izvršili tu konverziju . Dakle, kada eliminišete sve te oralne bakterije s gutljajem vode za ispiranje usta, otežavate telu da obezbedi tu bitnu konverziju i iskoristi prednosti tih hranljivih supstanci bogatih nitratima.

Dakle, ako nakon jela koristite tečnost za ispiranje usta, u osnovi smanjujete sposobnost hrane da vam zapravo pruži sve prednosti koje ona može, piše Mind Body Green.

„Ako koristite antiseptičku vodicu za usta, definitivno je ne bi trebalo da je koristite često“, napominje Lugavere.

Takođe, ne preporučuje se njeno korišćenje ni odmah nakon treninga, kaže on, iz vrlo sličnog razloga, jer „oralne bakterije recikliraju azot-oksid, a on se povećava vežbanjem“, koje opet ima važnu ulogu u zdravlju, uključujući i regulaciju krvnog pritiska. Dakle, kada počistite sve oralne bakterije nakon treninga, nećete dobiti toliko povećanja azot-oksida.

Naravno, uvek se možete odlučiti za tečnost za ispiranje koja je dovoljno nežna za vaš oralni mikrobiom.

„Postoje razne tečnosti za ispiranje usta na tržištu, a najbolje je izbegavati one koje prvenstveno sadrže alkohol’, kaže Lugavere. Ili, u najmanju ruku, nemojte ispirati usnu šupljinu odmah nakon obroka ili vežbanja.

Komentari (0)

Vidi sve komentare