Najlošiji način pripreme povrća

Zdravlje 08. avg 202213:30 1 komentar
Shutterstock

Povrće ima brojne prednosti za zdravlje. Ono ima pozitivan efekat na zdravlje srca, kostiju, očiju, ali i drugih organa. Ako niste veliki ljubitelj povrća, to ne bi trebao da bude problem jer postoji mnogo načina za njihovu pripremu, možda vam se i dopadne.

Ipak, koliko god je povrće zdravo, postoje načini na koji ga možete pripremati koji su loši za vaše telo. Nutricionista Moli Hembri za portal Eat This, Not That kaže da je jedan od najgorih načina za pripremu povrća prženje.

Povezane vesti

“Postoje brojni primeri na koje se povrće može pripremati i koji nisu dobri za vaše zdravlje, uključujući prženje”, kaže Hembri.

Ona dalje navodi da usprkos tome što povrće zadržava nutrijente, ono što mu dodajete je ono što je loše za vaše telo.

“Nije nužno da se pripremom povrća gube nutrijenti, problem je u tome što ljudi misle da unose nešto zdravo, a povrću dodaju velike količine rafinisanih ulja, soli, šećera, itd.

Brojne studije pokazale su da je konzumiranje pržene hrane povezano sa mnogim rizicima za zdravlje. Na primer, redovno konzumiranje pržene hrane povezana je sa većim rizikom smrtnosti kod žena u Velikoj Britaniji, objavljeno je u istraživanju u časopisu British Medical Journal.

Takođe, istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients pokazalo je da je konzumiranje pržene hrane više puta nedeljno povezano sa povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, problema sa srcem, gojaznošćui i hipertenzijom, prenosi N1 Zagreb.