Najveća studija o krvi stogodišnjaka otkrila tajnu dugovečnosti

Shutterstock/Astrid Gast

Stogodišnjaci imaju niže nivoe glukoze, kreatinina i mokraćne kiseline od svojih 60-ih godina nadalje, prema najvećoj studiji te vrste.

Istraživanje, objavljeno u časopisu GeroScience, najveće je do sada merenje i praćenje nivoa različitih molekula u krvi ljudi rođenih između 1893. i 1920. godine.

Naučnici, uključujući i one sa Instituta Karolinska, procenili su podatke o molekulima krvi od više od 44.500 Šveđana koji su bili podvrgnuti kliničkom testiranju između 1985. i 1996. i praćeni do 2020. godine. Oko 1.200 pojedinaca u studiji, ili oko 2,7 odsto učesnika, navršilo je 100 godina.

„Otkrili smo da su stogodišnjaci imali niže nivoe glukoze, kreatinina i mokraćne kiseline od 60-ih godina nadalje. Veoma mali broj stogodišnjaka je imao nivo glukoze iznad 6,5 ranije u životu ili nivo kreatinina iznad 125″, napisali su istraživači u The Conversation.

Istraživači kažu da rezultati ukazuju na potencijalnu vezu između metabolizma, ishrane i dugovečnosti.

„Razumno je misliti da faktori kao što su ishrana i unos alkohola imaju ulogu u dugovečnosti. Praćenje vrednosti bubrega i jetre, kao i glukoze i mokraćne kiseline kako starite, verovatno nije loša ideja“, zaključili su oni, prenosi Index.hr.


Povezani video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare