Najzdraviji doručak na svetu, priprema se za 15 minuta

Zdravlje 08. dec 202309:28 5 komentara
tortilje, doručak
zeeyousfi/Shutterstock

Dan Buetner je u udaljenom delu Nikoje u Kostariki otkrio najzdraviji doručak na svetu.

“Pod krovovima od crvenih crepova, desetak ljudi se budi svako jutro oko 4 sata. Pale vatru u glinenim pećima, stavljaju lončiće da se kuva začinjen pasulj i mešaju testo od kukuruznog brašna“, piše Buetner za CNBC.

Žena odvaja komad testa veličine golf loptice na komadu voštanog papira i precizno ga okreće u savršeno okruglu pljeskavicu. Onda ga baci na vruću glinenu ploču, gde se proširi poput naduvenog diska pre nego što se sklopi u savršenu tortilju.

Na drugom kraju šporeta još trojica mešaju pasulj s lukom, crvenom paprikom i domaćim začinskim biljem. Mahune se polako kuvaju oko sat vremena do savršenstva, a zatim se pomešaju s pirinčem.

Kukuruzne tortilje, mekane s orašastim ukusom, izvrstan su izvor kompleksnih ugljenih hidrata s niskim glikemijskim indeksom od celovitih žitarica. Drveni pepeo razgrađuje ćelijske zidove kukuruza, čineći dostupnim niacin (vitamin B koji igra ulogu u ćelijskoj signalizaciji i popravku DNK) i oslobađa aminokiseline kako bi telo moglo da ih apsorbuje.

Crni pasulj sadrži iste antocijane na bazi pigmenta (antioksidanse) koji se nalaze u borovnicama. Bogate su, čiste creva, snižavaju krvni pritisak i regulišu insulin, a pune su folata poput kalijuma i vitamina B grupacije. Kombinacija pasulja i pirinča stvara celoviti protein, što će reći sve aminokiseline potrebne za ljudsko preživljavanje.

Ova kafa, napravljena od lokalne sorte zrna graška, daje dodatnu količinu antioksidansa plus kofein koji podstiče metabolizam.

Chilero, napravljen od sirćeta, šargarepe i ljute papričice, nudi probiotičko pojačanje doručku zajedno s kurkumom, vezom za koji se pokazalo da ima antioksidativna, protivupalna i antikancerogena svojstva.

Ukupna cena doručka: 4,23 dolara.

Nikstamal tortilje

Ukupno vreme pravljenja: 15 minuta

Sastojci:

  • 2 čaše kukuruznog brašna
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 1 i 1/2 čaše tople vode iz slavine, plus još po potrebi
  • Plastična folija
  • Papir za pečenje po potrebi

Koraci:

U velikoj činiji pomešajte kukuruzno brašno i sodu bikarbonu.

Dodajte vodu i mešajte dok se ne dobije mekano testo (ako se od smese ne dobije mekana kugla testa, dodajte toplu vodu).

Pokrijte plastičnom folijom i ostavite sa strane pet minuta.

Na čistoj, suvoj radnoj površini lagano mesite testo jedan minut. Podelite ga na 16 jednakih loptica, svaka veličine manje šljive.

Razvaljajte testo između komada voštanog papira u krugove od 15 cm.

Postavite tiganj na jaku vatru dok ne počne da se dimi.

Stavite testo na tiganj i pecite 30 sekundi. Preokrenite kuhinjskim hvataljkama i kuvajte dok se lagano ne ispeče, sa sitnim mehurićima u tortilji, još oko 30 sekundi. Rad u serijama.

Prebacite na čistu kuhinjsku krpu i nežno zamotajte. Poslužite toplo.

Tehnički savet: sve neiskorišćene tortilje ohladite na sobnoj temperaturu i čuvajte u frižideru, čvrsto zamotane u kuhinjsku krpu, do jednog dana. Ponovno zagrevajte na tiganju za pečenje četiri do šest inča od zagrejanog brojlera 10 sekundi, prenosi N1 Zagreb.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare