Namirnica za doručak koja smanjuje stres i pomaže u sprečavanju depresije i anksioznosti

Zdravlje 05. jan 202406:50 0 komentara
Shutterstock/KucherAV

Naučnici sada sve više gledaju na creva kao na sredstvo za borbu protiv bolesti i poboljšanje zdravlja.

Kada je u pitanju lečenje stresa, depresije i anksioznosti, možda ne mislite da to ima veze sa onim što jedete. Ali nova istraživanja ukazuju na to da ključ za bolje mentalno zdravlje možda leži u vašim crevima – i vašem omiljenom doručku.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Virdžiniji otkrili su da Lactobacillus, bakterija koja se nalazi u jogurtu, kao iu fermentisanoj hrani, može pomoći telu da upravlja stresom i spreči depresiju i anksioznost.

Naša tela su naseljena hiljadama mikroorganizama – koji se zajednički nazivaju mikrobiota – koji su ključni za naše zdravlje i dobrobit, a naša creva nisu izuzetak.

Tim iz Virdžinije je rekao da „poremećaji“ mikrobiote – bilo da su uzrokovani bolešću, lošom ishranom ili drugim uzrocima – doprinose mnogim bolestima, pa čak i pomažu u širenju kancera. To znači da naučnici sada sve više gledaju na creva kao na sredstvo za borbu protiv bolesti i poboljšanje zdravlja.

Takođe postoji interesovanje za to kako mikrobi creva mogu uticati na mentalno zdravlje.

Dr Gotje i njegov tim pokušali su da odvoje Lactobacillus od drugih mikroorganizama u crevima kako bi utvrdili njegovu ulogu. Novo istraživanje sada pokušava da otkrije kako.

Tim je koristio miševe koji su imali ili nisu imali Lactobacillus u crevima. Sprovodeći testove ponašanja, otkrili su da miševi koji nisu imali bakteriju pokazuju više znakova anksioznosti i depresije.

„Naše istraživanje bi moglo da otvori put ka otkrivanju preko potrebnih terapija za anksioznost i depresiju“, rekao je dr Gotje.

Ako u mleko dodate začine kao što su cimet, karanfilić, kardamom ili đumbir, dodatno ćete smanjiti koncentraciju jakih mirisnih jedinjenja i ublažiti dugotrajan miris belog luka. Osim mleka, možete probati i napitak od jogurta sa svežom nanom, poznat kao lasi.

Iako rezultati ne pokazuju nužno da konzumiranje jogurta može pomoći ljudima da upravljaju anksioznošću ili prevaziđu depresiju, oni ukazuju na to da bi se bakterije koje se nalaze u ovoj osnovnoj hrani za doručak mogle koristiti kao alat za upravljanje mentalnim zdravljem u budućnosti.

Doba dana kada jedete najveće obroke može ubrzati gubitak težine.

Sportski nutricionista u Džes Hilard, ranije je rekla da konzumiranje jogurta za doručak može pomoći da se duže osećate sito i sprečite skokove šećera u krvi kasnije tokom dana, piše The Sun, prenosi Net.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!