Namirnice koje kosti čine jakim

Zdravlje 10. avg 202219:22 > 22:29 5 komentara
Shutterstock

U mladosti koštana masa jača i raste, ali to se s godinama menja i gustina kostiju iščezava brže nego što se obnavlja.

Zbog toga riskiramo krhke kosti u starijoj dobi, ali nisu samo godine rizičan faktor. Pol, rasa, porodična anamneza i visina takođe imaju ulogu u tome.

Povezane vesti

Dobra je vest da se propadanje kostiju delimično može sprečiti, a to prvenstveno možete postići pravilnom ishranom. Doktorka Britani Dan za Eat This, Not That otkriva šta bi trebalo piti da bi kosti bile zdrave i jake.

Mleko obogaćeno vitaminima ili mlečne alternative

Dr Dan kaže da je mleko odličan izbor za zdravlje kostiju.

„Mleko sa dodatkom vitamina i minerala sadrži vitamin D, kalcijum i belančevine potrebne za zdravlje kostiju“, kaže ona.

Radi se o mleku obogaćenbom vitaminima i mineralima koji se inače ne mogu naći prirodno u mleku, a podjednako će korisno biti sojino mleko, ovseno, pirinčano, kokosovo i bademovo mleko.

Dodajte mlečne proizvode smutiju

Ako ne volite da pijete mleko, dodavanje mleka ili jogurta u smuti koji pripremate, imaće isti efekt. Mlečni proteini ključni su za zdravlje kostiju.

Jedite zeleno lisnato povrće

Ako se baš nikako ne možete prisiliti da pijete mleko ili njegove alternative, kalcijum možete unositi i konzumacijom zelenog lisnatog povrća.

Tu se posebno ističe spanać koji se takođe može dodati u smutije, ali i kelj.

Sok od šljiva i drugo voće

Kako objašnjava Dan, voće uspostavlja ravnotežu u probavnom sistemu i održava nivo kalcijuma.

Voće koje je posebno korisno za zdravlje kostiju su šljive. Prema istraživanjima šest do 12 šljiva dnevno smanjuje upalne procese i doprinosi zdravlju kostiju.

Dobar izvor kacijuma je i sok od pomorandže s kojim ćete dobiti i dovoljno vitamina C.

Komentari (5)

Vidi sve komentare