Napitak koji će ubrzati metabolizam

Zdravlje 05. sep 202120:26 6 komentara
čaj
Pixabay

Piće koje ima brojne zdravstvene blagodeti.

Leto se primiče kraju i jesen je idealno vreme da počnete da pijete čaj. Ako ne znate od kojeg krenuti, zeleni čaj dobar je izbor jer može prilično da ubrza metabolizam. Inače, metabolički proces odgovoran je za pretvaranje hrane i pića koje konzumiramo u energiju.

“Pijenje zelenog čaja uvečer umesto grickanja ili ujutro umesto kafe s mlekom smanjiće broj kalorija koje unosite, a i pomoći će da brze sagorite koju”, kaže nutricionistica Lauren Harris-Pincus.

“Ovaj topli napitak prepun je antioksidansa i zdravih fitohemikalija i može ubrzati metabolizam”, kaže Pincus. Antioksidansi koji se nalaze u zelenom čaju povezani su i sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Među antioksidansima u zelenom čaju nalazi se i EGCG za kojeg je dokazano da ubrzava metabolizam. Prema jednom istraživanju upravo taj pojačava proces termogeneze, bitan proces metabolizma koji zagreva telo i sagoreva kalorije.

Dokazano je i da poboljšava oksidaciju masti i razlaganje masnih kiselina.

Jedno istraživanje, sprovedeno u Japanu, pokazalo je da redovno pijenje zelenog čaja snižava krvni pritisak, nivo holesterola kao i postotak masnoće u telu.

“Važno je samo da zelenom čaju ne dodajete puno šećera jer to poništava sve blagodeti”, zaključuje Pincus za Eat this.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare