Napitak koji se pije na prazan želudac: Poboljšava rad creva i ubrzava mršavljenje

Zdravlje 26. sep 202306:55 2 komentara
Shutterstcok

Koji bi začin trebalo dodati u ishranu? Reč je o đumbiru, koji mnogi verovatno već imaju u teglicama sa začinima.

Đumbir je izvrstan za smanjenje gasova i nadutosti, prvo zato što smanjuje upalu, a previše upala može izazvati gasove, nadutost i želudačne tegobe.

Mala doza đumbira svaki dan može da pomogne pri smanjenju mučnine i povraćanja i grčeva u želucu. Iako je nadutost jedna od tipičnih tegoba koje pripisujemo današnjem stilu života, ovo nije jedini način na koji đumbir utiče na zdravlje pa nije čudno što je napitak od đumbira sve popularniji.

Polako, ali sigurno smenjuje s trona “čudotvorni napitak”- limunsku vodu. Uostalom i on sadrži limun pa zadržava sve prednosti tog sastojka, a dodaje one koje donosi đumbir.

Prednosti napitka od đumbira

Kao i limunska voda i napitak od đumbira bi trebalo da konzumirate kao prvu stvar ujutru, pre jela. Đumbir sadrži vitamin C, magnezijum i kalijum. Evo još nekih dobrobiti napitka od đumbira.

Đumbir pomaže kod varenja

Sveži đumbir najbolja je opcija za pomoć pri varenju. U đumbiru postoje određeni enzimi koji mogu da pomognu kod nadutosti, olakšaju zatvor i pomognu kod mučnine. Đumbir takođe može da pomogne kod jutarnjih mučnina, pa čak i kod mučnine i povraćanja izazvanih rakom, piše miss7.

Đumbir pomaže kod mršavljenja

Stalno ste na dijeti i vežbate kako bi izgubili koji kilogram? Istraživanje je pokazalo da đumbir može da smanji glad i poveća broj kalorija koje se sagorevaju u procesu varenja.

Đumbir sadrži materije koje povećavaju sagorevanje kalorija za razgradnju hrane. Međutim, dodavanje đumbira u ishranu samo po sebi uglavnom neće rezultirati značajnim gubitkom težine. Đumbir takođe može da poveća grelin, hormon koji kontroliše nivo gladi i može da smanji apetit i pomogne da se osećate manje gladnim.

Sastojci za napitak:

– čaša vode

– svež sok limuna

– 1 kašičica rendanog đumbira

– naseckani listići sveže nane