Naučnici na dobrom putu da naprave jednačinu za sreću

Zdravlje 03. jun 202123:02 komentara
Shutterstock

Istraživači sa "University College London" (UCL) napravili su igru "Happiness Project"u potrazi za jednačinom koja bi objasnila šta nas čini srećnima.

Kako bi to utvrdili, napravili su igru koja je podsticala igrače da donose riskantne odluke i kažu šta misle kako će proći. Igru je zaigralo više od 18.000 ljudi, pa su istraživači tako dobili uvid u povezanost između uspeha, očekivanja i nivoa sreće kod igrača.

Povezane vesti

Rezultate su uparili sa skenerima mozga da bi bolje razumeli sreću i jednog dana napravili jednačinu koja će objasniti različite faktore koji su bitni za osećaj sreće kod svakoga od nas.

Jedan od zaključaka je bio da na sreću ne smemo da gledamo kao na cilj, već kao na sredstvo ili alat,da bi dobili uvid u to na koji način radimo stvari zasnovane na osećaju.

Ranije studije nudile su formule za sreću u obliku saveta da više spavate, vežbate i zdravo jedete, dok su druge preporučile meditaciju i provođenje više vremena sa porodicom.

Naučni tim sa UCL, koji je predvodio Rob Ratlidž, otkrio je da, dok su sve te stvari zaista povezane sa srećom, one ne funkcionišu kod svih ljudi, pa su pokušali da pronaći jednu stvar koja bi bila zajednička za sve.

Manje je više

„Sreća je prilično komplikovana. Može da se menja brzo i različita je za svakoga na načine koje naučnici još ne razumeju. U našem istraživanju, koje još traje, pokušavamo da dobijemo kompletniji uvid u to što je zapravo sreća „, kaže Ralidž.

Tu sada dolazimo do toga zašto je igra bitna.

„S obzirom da znamo kako ljude usrećuje igranje igara, hteli smo da vidimo da li nam igra može dati detaljnije informacije o kompleksnosti sreće. Do sada smo uspeli da shvatimo da nam sreću uveliko određuju naša očekivanja. Kod 18.420 ljudi koji su zaigrali našu igru videli smo da nivo sreće nije zavisio toliko od toga koliko dobro im je išlo, već od toga da li im je išlo bolje nego što su očekivali. Visoka očekivanja su veliki problem za sreću i nije pametno reći prijatelju da će mu se sigurno svideti poklon koji ste mu kupili jer to povećava očekivanja i briše element iznenađenja“, objasnio je Ratlidž.

On je takođe dodao da je problem sa korišćenjem ovog trika u svakodnevnom životu u tome što nivo sreće određuju i očekivanja o budućim događajima.

Sredstvo, a ne cilj

Tim je predložio da na sreću gledamo kao na alat ili sredstvo, a ne kao na cilj. Oni tvrde da bi  osećaj sreće mogao da otkrije da li stvari idu po nas iznenađujuće dobro, da li nas motivišu u ključnim trenucima ili nam daje do znanja da bi trebalo nešto da promenimo, piše Daily Mail.

Igra koju je tim napravio uključuje četiri igre koje se fokusiraju na nesigurnost, razmišljanje o budućnosti, učenje i trud, četiri stvari za koje neuronaučnici tvrde da su ključne za sreću.

Naučnici još nisu uspeli da napravi jednačinu za sreću, ali se nadaju da će im podaci koje su prikupili pomoći da je naprave u bliskoj budućnosti.