Naučnici otkrivaju koji je novi „najopasniji“ tip ličnosti

Zdravlje 26. mar 202219:52 > 20:43 10 komentara
Shutterstock

Naučnici su identifikovali novu "opasnu" karakternu osobinu nazvanu "mračna empatija", da li je vi posedujete?

Nedavna istraživanja su otkrila da pojedinci koji se hvale mračnim osobinama ličnosti, kao što je narcizam, i dalje mogu da zadrže visok nivo kognitivne i afektivne empatije, prenosi New York Post.

Studija, nedavno objavljena u „Personality and Individual Differences“, identifikuje ove tipove ljudi kao „mračne empate“.

Povezane vesti

Empatija se može podeliti u tri kategorije: kognitivna, koja opisuje intelektualno razumevanje tuđih osećanja bez njihovog osećanja; afektivne, ili osećanje tuđih emocija kao svojih; ili saosećajni, kombinacija kognitivne i emocionalne empatije.

Pojedinci se smatraju mračnim empatima kada poseduju kognitivnu i/ili afektivnu empatiju, kao i karakteristike iz „mračne trijade“ – kolektivnog izraza za tri mračne crte ličnosti: makijavelizam, psihopatiju i narcizam.

Tradicionalno, istraživači su otkrili da su oni sa negativnim karakteristikama često povezani sa nedostatkom empatije.

I dok ovi novi podaci, koje su istraživači prikupili od grupe od 1.000 pojedinaca, svakako potkrepljuju tu tvrdnju, to takođe ukazuje na snažno prisustvo grupe mračnih empata.

„Kao što se i očekivalo, pronašli smo tradicionalnu grupu mračnih trijada sa niskim rezultatima u empatiji (oko 13 odsto uzorka).

Takođe smo pronašli grupu sa nižim do prosečnih nivoa svih osobina (oko 34 odsto su bili „tipični“) i grupu sa niskim negativnim osobinama i visokim nivoom empatije (oko 33 odsto su bili empati)“, rekli su autori studije.

„Međutim, četvrta grupa ljudi, „mračni empati“, bila je očigledna. Imali su više ocene i za negativne osobine i za empatiju (oko 20 odsto uzorka).

Zanimljivo je da je ova druga grupa postigla veći rezultat iu kognitivnoj i na afektivnoj empatiji od „tamne trijade“ i „tipične“ grupe“, dodali su oni.

Tim je rekao da nisu bili potpuno iznenađeni što su mračni empati postigli isto toliko uspeha kao u odeljcima kognitivne i afektivne empatije.

„Ovo ima smisla na neki način, jer da manipulišete drugima radi sopstvene dobiti – ili zaista uživate u bolu drugih – morate imati bar neku sposobnost da ih razumete“, objasnili su oni.

Istraživači su takođe otkrili da su mračni empati bili indirektno agresivniji od drugih.

Iako je empatija ograničila nivo agresije grupe, nije ga potpuno eliminisala.

Štaviše, činilo se da grupa ima savest i da možda čak i ne voli svoju mračnu stranu, pri čemu su negativne emocije odgovor na njihov samoprezir, rekao je tim.

Nova otkrića bacaju svetlo na one sa crnim trijadama, i prisiljavaju kliničke psihologe da na empatiju gledaju na novi način.

„Mračni empata zapravo može da bude opasniji od hladnijeg i bezosećajnijeg tipa mračne trijade, jer takozvani mračni empata može da vas privuče bliže, i kao rezultat toga nanese više štete“, rekao je klinički psiholog dr Ramani Durvasula.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare