Navike koje bi trebalo izbegavati ako imate više od 60 godina

Shutterstock

Da li ćete uživati u svojim godinama zavisi i od načina na koji brinete o zdravlju. Ako se fokusirate na zdrave navike i izbegavate one koje vam mogu naneti štetu, u rukama imate ključ dugovečnosti.

Možda vam je sve to ionako logično, ali održavanje zdravih navika nije uvijek tako jednostavno. Koje su to navike za koje stručnjaci upozoravaju da bi trebalo izbegavati ako imate 60 i više godina?

Najviše vam odgovara da sednete u fotelju

Ako mislite da si upravo sada smete da dozvolite izležavanje ispred ekrana ceo dan, grešite. Ta navika je izuzetno štetna za vas, a neki stručnjaci je uspoređuju sa pušenjem.

Povezane vesti

„Veliki broj studija pokazao je da takav način života može da utiče negativno na zdravlje, pa tako i na razvoj bolesti srca, dijabetesa tip 2 i karcinoma. Isto tako može da poveća rizik od smrti“, navodi dr Erin Doneli Mikos.

Ne znači da morate odmah da se pripremite za maraton, nego ako promenite naviku od toga da ništa ne radite u to da kratko prošetate taj dan, mnogo ste napravili.

„Znamo da žene koje se nedovoljno kreću imaju kraće telomere od onih koje su aktivne 30 minuta u toku dana, navodi dr Aladin Šadiab i dodaje da bi aktivnost trebalo da bude deo svakodnevnice još u mladosti i bude prisutna  i u starosti.

Gledate kako se kilogrami nakupljaju

Ne radi se samo o dobrom izgledu, nego o činjenici da višak kilograma može da utiče na zdravlje kada napunite 60 godina.

Možda niste toga svesni, ali podaci otkrivaju da je u tim godinama teže gubiti kilograme i da u proseku u jednoj godini „zaradimo“ otprilike pola kilograma, što se možda ne čini kao puno, ali vremenom se mogu nakupiti i čak dovesti do gojaznosti.

Što možete učiniti?

Isprobajte vežbe snage, jedite više proteina i ostanite aktivni kako biste dali podršku kostima i mišićima.

Zaboravljate na zdravu ishranu

Zdrava ishrana je neophodna za zdravo starenje, a studije pokazuju da osobe koje prate mediteransku ishranu imaju manje šanse da će doživeti promene koje vode do Alzhajmerove bolesti, za razliku od onih koji je izbegavaju.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koji deo ishrane ima veliki uticaj na funkcioniranje mozga. Ipak, za sada se zna da su omega 3 masne kiseline koje se nalaze u maslinovom ulju neophodne za pravilno funkcioniranje ćelija, a tako se snižava rizik od razvoja koronarne bolesti srca i usporava se propadanje kognitivnih funkcija.

Ne obraćate pažnju na kognitivne funkcije

Kada napune 60 godina, mnogi razmišljaju o penziji i o tome kako da uspore, što naravno može da bude pozitivno za vaše zdravlje, ali nikako nemojte dopustiti da vaš mozak pati u tom periodu.

Studije pokazuju kako penzija može mozak da pretvori u „kašu“, a prema nekim rezultatima istraživanja, kratkotrajna memorija se smanjuje 40 odsto brže nakon odlaska u penziju.

Istraživanja su pokazala da obavljanje novih zadataka uključuje aktivnost većih delova mozga dok oni rutinski zadaci rezultiraju smanjenim delovanjem mozga. Zbog toga je bitno tokom dana uvesti nove redoslede ili načine delovanja.

Kako prenosi „The Healthy“, jutarnje pospremanje kuće ostavite za vreme posle doručka ili dok pijete kafu, ili samo rutu kojom inače šetate zamenite nekom drugom.

Istraživanja su pokazala da socijalna deprivacija ima nekoliko negativnih uticaja na kognitivne sposobnosti mozga. Zbog toga tokom dana stupite u društvene aktivnosti s drugim ljudima.

Izolovani ste od porodice i prijatelja

Održavanje zdravih odnosa s prijateljima i porodicom je važna navika kada starimo i za zdravlje i za sreću. Studije stalno potvrđuju da je za mentalno i fizičko zdravlje važno biti u interakciji s drugima.

„Pozitivni odnosi mogu jednako da budu važni kao i hrana i fizička aktivnost, održavanje zdravih odnosa i društvene „mreže“ doprinosi dugovečnosti i zdravlju“, navodi psihijatar dr  Boni Bets, piše Ordinacija, prenosi N1 Zagreb.