„Lekovi nisu ružičaste naočare“: Šta se u Srbiji najčešće koristi za smirenje?

Zdravlje 20. sep 202318:40 6 komentara

Klinički farmakolog prof.dr Radan Stojanović otkrio je koji se lekovi za smirenje najčešće koriste u Srbiji i upozorio je na neželjene efekte ukoliko se upotrebljavaju na svoju ruku.

Stojanović otkriva da građani najčešće upotrebljavaju dve grupe lekova – benzodiazepini i antidepresivi.

„Benzodiazepini su grupa lekaova koja su poznati građanima – bromazepam, lorazepam, diazepam… Oni proizvode određene farmakološke efekte – otklanjaju anksioznost, smiruju pacijenta, olakšavaju nastupanje sna i na kraju relaksiraju skeletni mišić. Antidepresivi su velika heterogena grupa lekova, oni popravljaju raspoloženje i otklanjaju druge simptome depresije. Pored toga oni se primenjuju i za druge bolesti – za generalni anksiozni poremećaj, različite fobije, posttraumatski stresni sindrom“, objasnio je Stojanović u emisiji „Dan uživo“.

Prema njegovim rečima, antidepresive uglavnom propisuju samo psihijatri, a benzodiazepine mogu i lekari opšte prakse.

Primena benzodiazepina, kako je naveo, treba da bude što kraće – na primer za lečenje nesanice do mesec dana u najmanjoj mogućoj dozi, jer sve preko toga povećava ispoljavanje neželjenih efekata.

„Mi moramo da odredimo nivo rizika i koristi prilikom propisivanja tih lekova. U suštini neželjeni efekti treba da budu prihvatljivi za pacijenta. Kod benzodiazepina su pospanost, poremećaj motorne kordinacije i vrtoglavica. Zato prilikom propisivanja takvih lekova treba da vodimo računa o tome čime se pacijen bavi“, istakao je farmakolog.

On upozorava da što je veća doza i što se duže koristi, veća je šansa da se pojavi zavisnost.

„To su ozbiljna neželjena dejstva koja ukazuju na to da ne treba da se igramo sa ovim lekovima“, naglasio je.

Prema nejgovim rečima, anitdepresivi počinju da deluju tek posle dve do tri nedelje kontinuirane primene.

„Terapija ne može naglo da se prekine, nego postepeno treba da se smanjuje doza“, istakao je Stojanović  i dodao da ove vrste lekova u kombinaciji sa alkoholom mogu da imaju fatalne posledice.

Govoreći o njihovoj zloupotrebi, faramkolog je upozorio da je važno ovu vrstu lekova upotrebljavati „pod kontrolom lekara, a nikako na svoju ruku“.

„Nijedna od ovih grupa lekova nisu neke ružičaste naočare kroz koje ćemo da gledamo teško prihvatljivu stvarnost. Ne smemo da dozvolimo da postanemo nacija na ovim lekovima, jer će to otupeti oštricu uma“, zaključio je Stojanović.