Tretmani za decu s većim poremećajima u govoru nekad besplatni, danas preskupi

Zdravlje 03. feb 202416:44 4 komentara
fizkes/shutterstock_

Deca sa većim premećajima u govoru mogu da dobiju dobru uslugu u Institutu "Đorđe Kostić", ali problem je što veliki broj roditelja nije u stanju da je plati. Inače, do 2011. godine, to je bilo u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja.

„Moje dete ima epilepsiju i zbog nje ima veliki problem sa govorom. To je uobičajeno za svu decu koja boluju od epilepsije. Napadi ih unazađuju, lekovi koje piju ih usporavaju… Od nekih lekova deca ne mogu da progovore dugo“. Ovo je izjava jednog od brojnih roditelja čija deca boluju od epilepsije, autizma ili drugih ozbiljnijih poremećaja koje izazivaju probleme u govoru.

Kako navodi za N1, posle godinu dana uzaludnog odlaska kod logopeda, dobili su preporuku pedijatra i logopeda iz lokalnog doma zdravlja da kontaktiraju „Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora ‘Đorđe Kostić'“.

„Dugo smo čekali na prvi termin, ali onda je krenulo najbolje. Moje dete ima veliki, ogroman problem, ali je vrlo brzo, posle tri-četiri tretmana došlo do pomaka. Možda je za nekog mali, ali za moje dete je veliki pomak. Ide svaki dan“, kaže ova majka.

Povezane vesti

Ističe da su zaposleni u Institutu profesionalni, odgovorni, da imaju dobar sistem rada, jer je od početka uključen ceo tim, poput psihologa, defektologa, logopeda, da su detaljni… Jedino što otežava lečenje, jeste cena. Ona iznosi 2.800 dinara po terminu.

„Ne žalimo novac ako će da pomogne detetu, ali nemamo nepresušan izvor prihoda. Sticajem okolnosti, trenutno možemo da plaćamo, inače do skoro nismo. Osim ovih terapija imamo i dodatne troškove. Ne radim puno radno vreme jer i dete ne ide ceo dan u vrtić, tu je i posebna ishrana… Svim roditeljima bi bilo lakše kada bi postojala mogućnost da se makar deo troškova prebaci na obavezno zdravstevno osiguranje koje plaćamo svakog meseca“, navodi ova mama.

Ta usluga je bila besplatna u Srbiji do 2011. godine, a u institutu „Đorđe Kostić“ leče se deca iz Crne Gore o trošku njihovog Fonda za zdravstveno osiguranje.

„Voleli bi da je i nama data ta mogućnost“, kaže naša sagovornica.

Ona navodi da je jedina ustanova u kojoj je moguće da se deca leče preko zdravstvenog fonda u Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju „Prof. dr Cvetko Brajović“, međutim, tamo je velika gužva zbog čega mogu da se dobiju dva-tri termina mesečno, što je kako kaže za stanje njenog deteta nedovoljno.

„U slučaju da se u obe institucije omogući lečenje preko osiguranja, smanjle bi se gužve, deca bi imali više logopeda, termina i mogućnosti na raspologanju. Ovde dolaze neverbalna deca kao i ona sa drugim razvojnim poremećajima“, ističe.

Nezvanično, u Insttitu nisu zadovoljni ovom situacijom, odnosno smatraju da bi troškovi lečenja dece trebao da budu „pokriveni“ zdravstvenim osiguranje.

Zvaničnih informacija još uvek nema. Pitanja o tome kako gledaju na ovu situaciju i da li se razmišlja o promeni dosadašnje prakse, osim Insitutu „Đorđe Kostić“, poslata su još Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare