Neobičan simptom šizofrenije koji može da se javi godinama pre dijagnoze

Zdravlje 30. sep 202312:16 12 komentara
Shutterstock/My Ocean Production

Šizofrenija se smatra ozbiljnim psihijatrijskim poremećajem koji se vremenom pogoršava.

Pacijenti najčešće doživljavaju teško funkcionalno oštećenje – gubitak radne sposobnosti, nesposobnost za samostalan život, narušeno socijalno funkcionisanje i izolaciju od društva. Ali ako se šizofrenija prepozna na vreme, to može značajno da olakša svakodnevno funkcionisanje obolele osobe.

Prema klinici Mejo, postoji nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na to da osoba boluje od šizofrenije, ali se jedan smatra prvim znakom upozorenja jer se obično javlja i do nekoliko godina pre konačne dijagnoze, prenosi Index.hr.

Radi se o nesanici. Lekari objašnjavaju da problemi sa spavanjem kao što su nesanica ili stalno buđenje tokom noći prethode svim drugim znacima šizofrenije, iako ih mnogi ljudi godinama ignorišu.

Ostali simptomi uključuju nagle i neobjašnjive promene raspoloženja, neobične halucinacije, zaokupljenost ludim idejama, nejasan govor, neorganizovano ponašanje i gubitak motivacije za hobije koji su nekada zanimali osobu.

Simptomi mogu varirati po vrsti i težini tokom vremena, sa periodima pogoršanja i remisije.

Isto tako, neki simptomi mogu uvek da budu prisutni, dok se drugi možda nikada neće pojaviti, dodaju lekari. Kod muškaraca, simptomi šizofrenije obično počinju u ranim i srednjim 20-im godinama, dok se u ženskoj populaciji prvi simptomi obično javljaju u kasnim 20-im godinama.