Neurolozi: Ovi simptomi mogu se javiti godinama pre dijagnoze multiple skleroze

Zdravlje 07. dec 202320:19 0 komentara
Shutterstock/New Africa

Studija neurologa sa Univerziteta Sorbona u Parizu pokazala je da postoji pet bolesti koje pogađaju pacijente sa multiplom sklerozom, do pet godina pre nego što im je konačno dijagnostikovana.

Zatvor bi mogao biti rani znak upozorenja za multiplu sklerozu, smatraju neurolozi. Oni takođe veruju da infekcije urinarnog trakta, depresija i seksualni problemi mogu ukazivati na to da neko nesvesno pati od multiple skleroze.

Studija neurologa sa Univerziteta Sorbona u Parizu pokazala je da postoji pet bolesti koje pogađaju pacijente sa multiplom sklerozom do pet godina pre nego što im konačno bude dijagnostikovano ovo stanje.

„Naravno, neće svi koji imaju ove simptome razviti multiplu sklerozu. Ovi simptomi su uobičajeni i mogu biti znaci drugih bolesti“, rekla je dr Selin Luapre.

Međutim, dr Luapre veruje da bi ovo otkriće moglo da bude korisno za one koji imaju veći rizik od razvoja bolesti, a to su osobe sa porodičnom istorijom multiple skleroze.

Tipični simptomi autoimunog stanja uključuju otežano hodanje, probleme sa vidom i utrnulost, a ranije je utvrđeno da pacijenti sa multiplom sklerozom pate od zatvora, infekcija bešike, depresije i seksualnih problema.

Zbog nepredvidivosti simptoma, mogu proći godine pre nego što se pacijentima dijagnostikuje bolest. Ne postoji lek, ali tretmani poput steroida mogu kontrolisati stanje i ublažiti simptome, prenosi Index.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!