Neuronaučnik otkrio šta se događa sa mozgom deteta dok igra videoigrice

Zdravlje 17. avg 202222:11 > 22:18 0 komentara
Shutterstock

Videoigrice mogu da imaju negativan efekat na mozak deteta ako ih igra predugo i prečesto. Prema neuronaučniku dr Dinu Burnetu videoigrice pružaju previše stimulacije.

„Prednji režanj mozga dobro reaguje na to. Zato su videoigre zanimljive, ali to takođe znači da bi deca mogla da se preterano uznemire kad ne ide kako planiraju. Videoigre potiskuju negativne emocije, a ti osećaji mogu da eruptiraju kao ljutnja“, tvrdi doktor,  prenosi Index.hr.

Povezane vesti

On ističe i da videoigre mogu da utiču i na pamćenje. Budući da su zanimljive, deca će pamtiti detalje, ali studije su pokazale da prekomerna upotreba računara i tableta može da blokira druga sećanja.

„Na primere, ako vaše dete insistira na igranju igara tokom putovanja, verovatno se neće sećati nekih događaja, što mu uskraćuje iskustvo povezivanja sa porodicom. To je takođe štetno i za učenje“, kaže dr Burnet.

Osim navedenog, mozak deteta u razvoju još uvek uči da razlikuje stvarno od nestvarnog, a videoigre zbunjuju taj proces.

„To znači da dete neće razmišljati o kupovini dodataka za igre. Neće shvatati da se radi o stvarnom novcu njegovih roditelja. Ili, još gore, neće razmišljati o komunikaciji sa opasnim strancem koji deluje prijateljski“, dodaje neuronaučnik.

Kako da pomognete detetu?

Psiholog Ema Keni ima savete za roditelje koji su zabrinuti zbog navika igranja videoigara svog deteta.

„Ako se dijete uznemiri kad mu kažete da prestane da igrat igricu, odmah napravite strogi raspored kada su igrice dozvoljene i uključite pauze. Ako primetite da ga igrice ometaju u učenju, dopustite ih tek kada je napisan domaći zadatak. Ako je detetu stalo jedino do videoigara, napravite raspored nedeljnih aktivnosti koje uključuju vreme koje će provoditi sa vama, prijateljima i na otvorenom“, predložila je ona.