Ni premalo ni previše šećera nije dobro! Šta je hipoglikemija…

Zdravlje 10. nov 202113:54 > 12. nov 2021 18:18
Promo

Hipoglikemija, takođe poznata kao niska vrednost glukoze u krvi (šećera u krvi) nastaje kada nivo glukoze u vašoj krvi padne veoma nisko (obično manje od 3,9 mmol/l) zbog čega vi morate da preduzmete mere kako bi povećali nivo vašeg ciljnog opsega. Simptomi hipoglikemije nisu uvek isti za svakoga. Uobičajeni znakovi i simptomi uključuju osećaj drhtavice, nervozu, zabrinutost, razdražljivost ili zbunjenost, sa pojačanim lupanjem srca, glavoboljom, zamućenim vidom ili problemima sa koordinacijom i osećajem gladi, mučninom, slabošću ili pospanošću.

Vi ne morate da imate nikakve simptome kada je vaš šećer u krvi nizak (nesvesnost postojanja hipoglikemije). Ako nemate simptome, biće teže lečiti vašu hipoglikemiju u ranoj fazi. To povećava rizik od pojave težeg oblika hipoglikemije i može da bude opasno. To će vam se verovatnije desiti ako: imate dijabetes duže od 5-10 godina, često imate hipoglikemije ili uzimate određene lekove kao što su beta blokatori za visok krvni pritisak.

Nelečeni nizak nivo šećera u krvi može biti opasan, tako da je važno znati šta da uradite u tom slučaju i odmah započnete lečenje.

…A ŠTA JE HIPERGLIKEMIJA?

Hiperglikemija, ili visoka glukoza u krvi javlja se kada je u krvi previše šećera. Osoba ima hiperglikemiju ako je glukoza u krvi viša od 6,9 mmol/L našte (bez hrane najmanje osam sati). Osoba sa jutarnjom glukozom u krvi našte od 5,5 do 6,9 mmol/L ima poremećenu glukozu našte ili preddijabetes. Osoba sa jutarnjom glukozom našte većom od 6,9 mmol/L ima dijabetes kao i osoba čija je glukoza u krvi veća od 11,0 mmol/L dva sata nakon jela.

Ako imate hiperglikemiju koja ostane nelečena duži vremenski period, mogu da vam se oštete nervi, krvni sudovi, tkiva i organi, što dovodi do srčanog i moždanog udara, oštećenja očiju, oštećenja bubrega i rana koje ne zarastaju. Uobičajni znakovi i simptomi hiperglikemije su povećana žeđ i/ili glad, zamućen vid, često mokrenje, glavobolja, umor, gubitak na težini, posekotine koje sporo zarastaju, vaginalne i kožne infekcije.

Veoma je važno poznavati rane znakove hiperglikemije ako imate dijabetes tip 1. Ako se hiperglikemija ne leči kod ljudi sa dijabetesom tip 1, ona može prerasti u ketoacidozu zbog čega se u krvi nakupljaju ketoni koji su toksične kiseline. Takvo stanje je hitna situacija koja može dovesti do kome ili smrti.

Tekst realizovan u saradnji sa Sanofi

MAT-RS-2100484 -0.1-10/2021