Nije problem u želucu - izbirljive osobe muči stav

author
24 sata.hr
20. avg. 2022. 20:22
Hero section image
Izbirljiva osoba, brokoli, hrana
Shutterstock | Shutterstock

Mnogi će za svoju odbojnost prema određenoj hrani kriviti karakter ili genetiku, a stručnjaci kažu da se sve može promeniti postupnim izlaganjem toj hrani.

Želudac vam se diže pri smoj pomisli na prokelj, korijandar vam ima ukus nalik sapunu ili naprosto ne možete da probavite pečurke? Sve je to u vašoj glavi, tvrde naučnici.
Ipak, objašnjavaju kako neke preferencije u ishrani jesu zadate i svojstvene većini ljudi, a to je odbojnost prema gorkim i nepoznatim začinima i povrću, najviše hrani koja ne raste u njihovom podneblju, prenosi 24 sata.hr.

Biljke proizvode gorak ukus kako bi od sebe odbile predatore, a ljudi su razvili osećaj odbojnosti prema tom ukusu kao svojevrsni zaštitni mehanizam. Da evolucija i dalje ima tako snažan efekat na ljude, tada niko ne bi jeo kelj, karfiol i slične namirnice, objašnjava prehrambeni stručnjak Frank Bruni.

U svojim tvrdnjama poziva na američku studiju iz 80-ih, prema kojoj glavni razlog što će neko jesti ili odbiti neku vrstu hrane, zavisi isključivo od stava.

"Ko je slobodoumniji i više voli da eksperimentiše, taj će probati i zavoleti više vrsta hrane, dok će oni izbirljivi u glavi složiti priču kako oni to jednostavno ne mogu da jedu", ističe Bruni.

Kao primer za to navodi masline i ostrige koje mnogi ne vole da jedu, pre svega se misli na mlađe osobe, ali do odrasle dobi se nađu u više situacija u kojima se upravo ta hrana jede, pa popuste pritisku i povremeno je probaju, naročito kada su u društvu. Što im ukus postane poznatiji, tu hranu više zavole, objašnjava Bruni.

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama