Nije za svakoga: Laura je pila napitak od đumbira 30 dana i otkrila svoje iskustvo

Zdravlje 05. jan 202414:11 1 komentar
Đumbir čaj limun detox detoks
Shutterstock/Pixel-Shot

Limun i đumbir neki su od glavnih saveznika u borbi protiv prehlade i gripa, kao i drugih sezonskih virusa. Obe namirnice izvrsne su za naš imunitet.

Kako kaže nutricionistkinja Vitni Ingliš, đumbir ima protivupalna, antioksidativna i antikancerogena dejstva, a još u drevnoj medicini se koristio za simptome poput upale grla, groznice i zaraznih bolesti.

Laura Lejn je rešila da uvrsti đumbir u svoju svakodnevnu ishranu, a nakon mesec dana je svoje iskustvo opisala za The Healthy, prenosi N1 Zagreb.

Ko treba da izbegava đumbir?

Treba najpre istaći da đumbir nije za svakoga: trebalo bi da ga izbegavaju osobe koje imaju gastrointestinalne čireve ili bolesti krvi. Pređašnja istraživanja, poput jedne studije iz 2003. godine, pokazala su da bi oni koji uzimaju aspirin trebalo da izbegavaju đumbir jer ima antitrombocitno dejstvo.

Osim toga, trebalo bi da ga izbegavaju i oni s GERB-om jer može da pogorša simptome refluksa i gorušicu, pojašnjava Ingliš.

Lejnova je naručila napitak od đumbira koji je sadržao i kurkumu, a bile su dostupne i druge opcije sa kajenskom paprikom i bobicama zove. Svaka doza sadržala je najmanje 26.000 miligrama korena đumbira.

Kao i sa svakom novom zdravstvenom navikom koju želite da isprobate, prvo bi o tome trebalo da razgovarate sa svojim lekarom.

Đumbir čaj med limun
Shutterstock/gpointstudio

Što se dogodilo?

Uzimajući đumbir svaki dan, Lejn je shvatila da je on odličan za imunitet. U jednom trenutku je celu njenu porodicu mučio kašalj, a i ona sama je počela da oseća peckanje u grlu.

Udvostručila je dozu đumbira nekoliko dana i njen kašalj nije napredovao. Ona naglašava i da đumbir ima dosta jak ukus pa možda nije za one koji ne vole ljutu ili začinjenu hranu.

Neka istraživanja pokazala su da đumbir može da pomogne i u mršavljenju, a Ingliš navodi da je to zbog njegovog delovanja na apetit i pokretljivost želuca. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja da bi se ta teza jasno utvrdila. I sama Lejn navodi da nije primetila razliku u težini, ali ističe da je bila manje naduta. Takođe, primetila je i da joj je koža bila znatno čistija u toku tih mesec dana, piše N1 Zagreb.


Pogledajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare