Nikada nemojte zadržavati kijanje, lekari upozoravaju da je to vrlo opasno

Zdravlje 26. mar 202320:39 3 komentara
kijanje, kijavica
Shutterstock/Andriiii

Ljudi kijaju kako bi uklonili alergene iz nosne šupljine, a zadržavanje kijanja nije bez rizika, upozoravaju stručnjaci. Naime, kako prenosi Express, slučajevi krvarenja u mozgu i pucanja bubnih opni naširoko su opisani u medicinskoj literaturi, uglavnom zbog naglog povećanja pritiska tokom izbacivanja vazduha, a svesno zadržavanje kijanja može povećati rizik od tri opasne komplikacije.

Tokom kijanja telo doživljava nagli porast pritiska u sinusima, nosnoj šupljini i grlu. Zadržavanje respiratornog refleksa, međutim, uzrokuje dalji porast ovog pritiska dovodeći krvne sudove u opasnost. Prema dr Stjuartu Sandersu, lekaru u Londonskoj ordinaciji opšte prakse, kijanje može biti toliko snažno da izazove puknuće moždane aneurizme, piše Index Fit.

“Aneurizma bi mogla da pukne ako arterijski krvni pritisak poraste i prouzrokuje krvarenje koje oštećuje mozak.” Na pitanje zbog čega je zadržavanje kijanja opasno, dr Sanders naveo je tri razloga. “Prvo, kao što je gore opisano, zadržavanje kijanja može prouzrokovati nagli porast krvnog pritiska s mogućim negativnim posledicama”, objasnio je.

“Drugo, kako pritisak vazduha u zadnjem delu nosa raste kada se kijanje zadržava, postoji rizik od guranja sluzi i infekcije u srednje uho. To bi moglo izazvati akutnu gluvoću, infekciju ili čak pucanje bubne opne u ekstremnim okolnostima.”

Kao treći razlog za izbegavanje zadržavanja kijanja, lekar navodi rizik od akutnog sinusitisa. To se može dogoditi ako povećanje pritiska tera infekciju u paranazalne sinuse što može dovesti do ovog zdravstvenog stanja, prenosi Express.

Komentari (3)

Vidi sve komentare