Nikotinske kesice zabranjene u još jednoj zemlji EU

Zdravlje 28. sep 202311:04 0 komentara
Shutterstock/Danilov1991xxx

Nikotinske kesice se od 1. oktobra više neće prodavati u Belgiji. To je rezultat Plana za borbu protiv duvana koju je savezni ministar zdravlja Frank Vandenbroucke potpisao sa još 23 ministra još 14. marta, piše belgijska agencija Belga.

Veletrgovcima je zabranjeno da ih prodaju od 1. jula, dok je taj rok produžen do 1. oktobra za trgovce na malo, kako bi ispraznili zalihe.

Duvanski giganti British American Tobacco i Philip Morris su još u maju zahtevali poništenje odluke, navodeći da su kesice manje štetna alternativa cigaretama.

Nikotinske kesice stavljaju se između usana i desni, kako bi pljuvačka rastopila sadržaj kesice. Iako ne sadrže duvan, u njima se nalazi znatna količina nikotina.

Belga navodi da pojedine kesice od 90 grama sadrže skoro devet puta više supstance od obične cigarete, a da je više naučnih studija pokazalo da sadrže dovoljno nikotina da izazovu zavisnost i oštete mozak, pogotovo kod mladih ljudi.

Zabranom nikotinskih kesica, Belgija ide stopama drugih evropskih zemalja.

U Holandiji već postoji zabrana prodaje nikotinskih kesica koje sadrže više od 0,035 miligrama nikotina, što je u praksi potpuna zabrana, jer većina nikotinskih kesica ima mnogo više nikotinskog praha.

Sa druge strane, u Švedskoj su nikotinske kesice i dalje u slobodnoj prodaji.