Oglas

Nizak krvni pritisak tokom vrućina - deset namirnica koje mogu da pomognu

author
Zadovoljna.hr
13. jun. 2025. 12:06
Nesvestica, produženi kovid
Shutterstock

Slabost, vrtoglavica, znojenje, umor... Ako vam je krvni pritisak prirodno nizak, leto može biti vaš neprijatelj broj jedan. Međutim, dobra vest je da ishrana može mnogo pomoći.

Oglas

Vrući dani donose izazove svima, ali za ljude sa niskim krvnim pritiskom (hipotenzijom) mogu izazvati ozbiljne probleme: od nesanice i pospanosti do čak i nesvestice, prenosi Zadovoljna.hr.

Iako je nizak krvni pritisak često manje rizičan od visokog krvnog pritiska, može značajno pogoršati kvalitet života, posebno leti kada se više znojimo i gubimo elektrolite.

Oglas

Zato su pravilna ishrana i hidratacija ključni za ublažavanje simptoma.

U nastavku pogledajte kojih deset namirnica mogu pomoći u održavanju stabilnog krvnog pritiska i brzo poboljšati stanje kada osetite neprijatne simptome.

Masline

Prirodno bogate natrijumom, masline pomažu u zadržavanju više tečnosti u krvnim sudovima, što podiže krvni pritisak. Idealan su dodatak doručku ili laganoj užini.

Oglas

Pored toga, sadrže zdrave masti koje pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem. Konzumirajte ih umereno, zbog visokog sadržaja soli.

Sir (feta, parmezan, čedar)

Slaniji sirevi sadrže više natrijuma, što pomaže u borbi protiv niskog krvnog pritiska.

Kombinacija proteina i soli daje energiju i pomaže u stabilizaciji cirkulacije. Lako se uklapaju u letnje salate ili sendviče, a idealne su za doručak sa maslinama i jajima.

Oglas

Banane

Banane su bogate kalijumom, što pomaže u balansiranju elektrolita. Pomažu u poboljšanju cirkulacije i pružaju brz izvor energije.

Banana, voće
Hutterstock/PIMPAN

Idealna su užina tokom vrućeg dana, lako se vare i praktične su za poneti sa sobom, samo birajte one koje nisu previše zrele.

Oglas

Cvekla (posebno sok)

Cvekla stimuliše širenje krvnih sudova i poboljšava oksigenaciju tkiva. Posebno je korisna kod osećaja slabosti i vrtoglavice.

Bogata je gvožđem, folnom kiselinom i nitratima. Sok od cvekle je najbolje piti ujutru, razblažen vodom.

Orašasti plodovi (orasi, bademi, lešnici)

Zahvaljujući zdravim mastima i magnezijumu, stabilizuju krvni pritisak i nivo energije. Obezbeđuju dugotrajan osećaj sitosti bez naglog povećanja šećera. Idealni su kao užina, a preporučena količina je šaka dnevno.

Oglas

Crna čokolada (min. 70 odsto kakaoa)

Sadrži teobromin i male količine kofeina, koji mogu blago povećati krvni pritisak. Pored toga, bogata je antioksidansima koji poboljšavaju cirkulaciju.

Crna čokolada, kakao
Shutterstock/Sebastian Duda

Mala količina, jedna do dve kockice takođe može poboljšati raspoloženje, ali je važno da ima visok procenat kakaoa.

Jaja

Sadrže vitamin B12 i proteine koji pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska, lako se pripremaju i mogu biti deo svakog obroka.

U kombinaciji sa sirom i zelenom salatom, dobijate savršen doručak koji odmah sprečava potencijalne probleme sa krvnim pritiskom tokom ostatka dana.

Šargarepa

Šargarepa pojačava cirkulaciju i sadrži prirodne šećere koji pružaju blagi energetski podsticaj.

Može se konzumirati sirovo, kuvano ili kao sveže ceđeni sok. Bogato je beta-karotenom i vlaknima, a praktično je i za grickanje u pokretu.

Suvo grožđe

Suvo grožđe se tradicionalno koristi za nizak krvni pritisak jer pomaže funkciji nadbubrežnih žlezda.

Preporučuje se da se potope u vodu preko noći i jedu ujutru. Bogato je prirodnim šećerima i gvožđem, brzo obnavlja energiju i stabilizuje krvni pritisak.

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama