
Istraživači su otkrili kako mlečni proizvodi i osetljivost na hranu mogu uticati na noćne more i san.
Nova studija objavljena u časopisu Frontiers in Psychology ukazuje na to da mlečni proizvodi mogu biti najveći krivci za loše snove.
Istraživači su anketirali 1.000 studenata na Univerzitetu Makjuan u Kanadi o kvalitetu sna i prehrambenim navikama i pronašli iznenađujuću vezu između noćnih mora i netolerancije na laktozu, prenoci Net.hr.
„Ozbiljnost noćnih mora je snažno povezana sa netolerancijom na laktozu i drugim alergijama na hranu“, rekao je glavni autor studije Tore Nilsen sa Univerziteta u Montrealu.
Takođe je dodao da „novi nalazi ukazuju na to da promena prehrambenih navika kod ljudi sa određenim osetljivostima na hranu može ublažiti noćne more"
Kako netolerancija na laktozu utiče na kvalitet sna
Nije iznenađujuće da ovo posebno važi za ljude sa osetljivošću na mlečne proizvode, a mnogi ljudi to ne znaju.
„Noćne more su gore kod ljudi koji su netolerantni na laktozu i imaju teške probleme sa varenjem koji im remete san“, rekao je Nilsen i dodao da to ima smisla, jer znamo da i druge telesne senzacije mogu uticati na snove.
Nilsen ističe da noćne more mogu ljudima uticati na odmor jer su često u stanju stresa, a to može dovesti i do značajnog nedostatka sna.
Oko trećine učesnika studije priznalo je da redovno ima noćne more, a žene su češće od muškaraca prijavile da se sećaju snova i da imaju alergije na hranu.
Oko 40 odsto ispitanika verovalo je da kasnonoćno grickanje ili konzumiranje određene hrane može dovesti do nemirne noći. Većina je za svoje noćne tegobe krivila slatkiše, začinjenu hranu i mlečne proizvode.
Međutim, potrebno je više istraživanja pre nego što zauvek otpišemo sir pre spavanja.
„Moramo da proučimo više ljudi različitih uzrasta, iz različitih društvenih slojeva i sa različitim prehrambenim navikama kako bismo utvrdili da li se naši rezultati uopšte mogu primeniti na širu populaciju“, rekao je Nilsen.
Prethodna istraživanja nisu pronašla vezu između sira i noćnih mora
„Potrebne su i eksperimentalne studije kako bi se utvrdilo da li ljudi zaista mogu prepoznati efekte određene hrane na snove. Želeli bismo da sprovedemo studiju u kojoj bismo ljude naterali da jedu proizvode od sira pre spavanja, u poređenju sa drugom hranom, kako bismo videli da li to menja njihove snove“, dodao je Nilsen.
Zašto je sir stalno na meti?
Neki sirevi sadrže tiramin, jedinjenje koje može stimulisati mozak stimulišući oslobađanje noradrenalina, hemikalije koja vas može učiniti budnijim. Međutim, biomedicinski naučnik dr Zak Tarner je nedavno istakao da većina ljudi pojede samo nekoliko kockica sira odjednom, što su zanemarljive količine tiramina.
Naglasio je da je veći krivac verovatno čaša vina uz sir, budući da je poznato da alkohol remeti dobar san, piše New Yourk Post.
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare