Novartisova kombinacija lekova za lečenje kancera mozga kod dece – obećavajuća

Zdravlje 06. jun 202217:39 0 komentara
Shutterstock

Kombinacija oralnih lekova švajcarske farmaceutske kompanije Novartis pokazala se obećavajućom u lečenju podgrupe pacijenata koji boluju od uobičajenog kancera mozga u detinjstvu, pokazalo je ispitivanje.

U srednjoj fazi ispitivanja, 47 odsto pacijenata koji su dobili dva leka Tafinlar i Mekinist primetilo je smanjenje tumora, daleko iznad stope od 11 odsto u uporednoj grupi učesnika na standardnoj hemoterapiji, rekao je proizvođač lekova, prenosi Reuters.

Povezane vesti

Učesnici, starosti od jedne do 17 godina, patili su od glioma niskog stepena (LGG), najčešćeg kancera mozga u detinjstvu, koji se dijagnostikuje kod više od 1.000 dece u SAD godišnje.

Ispitivanje je uključivalo samo one za koje je utvrđeno da imaju mutaciju poznatu kao BRAF V600, genetski doprinosilac u oko 15 do 20 odsto pediatrijskih LGG slučajeva.

Među daljim rezultatima ispitivanja sa 110 učesnika, srednje vreme bez progresije bolesti bilo je 20,1 mesec za one koji su primali kombinaciju lekova kompanije Novartis, u poređenju sa 7,4 meseca na hemoterapiji.

Novi kandidat za oralni tretman je takođe izazvao manje ozbiljne neželjene efekte od teške hemoterapije.

Tafinlar i Mekinist, kombinacija pilula sa prodajom od 1,7 milijardi dolara u 2021. godini, što predstavlja rast od 10 odsto, ranije su dobili odobrenja za lečenje određenih pacijenata sa karcinom kože, pluća i štitne žlezde koji imaju genetsku promenu BRAF V600.

To je važan pokretač rasta u Novartisovom onkološkom poslovanju, ključnoj terapijskoj oblasti za švajcarsku grupu, koja se oslanja na razvoj lekova dok razmatra prodaju svog Sandozovog poslovanja sa generičkim lekovima bez patenta.

Za ispitivanje kancera mozga u detinjstvu, po prvi put je korišćen pogodniji tečni oblik.

Podaci, predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO) , biće dostavljeni regulatorima kao deo zahteva za odobrenje, dodao je Novartis.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!