Deca i energetski napici: Od holesterola do zavisnosti, pa čak i smrtnog ishoda

Zdravlje 08. nov 202221:36 3 komentara

Pitanje zabrane prodaje energetskih napitaka deci ponovo je pokrenuto u Evropskom parlamentu. Podaci govore da maloletnici počinju da ih piju još u osnovnoj školi, a u nekoliko zemalja je potvrđena iznenadna smrt dece koji su konzumirali ove napitke. Milka Raičević, nutricionistkinja, ističe da svi treba da preuzmu odgovornost, a naročito roditelji koji, kako kaže, moraju tačno da znaju za šta je njihovo dete potrošilo novac koji su im dali. Naglašava da su nam deca bolesna, da sve ranije obolevaju, da imaju holesterol i povišeni pritisak - a da mogu da postanu i zavisnici.

Pitanje zabrane prodaje energetskih napitaka deci nedavno je u Odboru za zaštitu potrošača Evropskog parlamenta ponovo pokrenula evroposlanica Biljana Borzan, koja je podsetila na slučaj dvanaestogodišnjeg deteta iz Varaždina, koje je doživelo moždani udar, a onda se ispostavilo da je razlog – preterana konzumacija energetskih pića.

Raičević kaže da je su deca bila zatvorena i ograničena zbog kovida i da se pojavio problem sa viškom telesne težine, a da se onda ispostavilo da je porasla potrošnja za energetskim pićima. „Smrtnost dece nas upozorava da se svi moraju probuditi. Moramo da apelujemo na roditelje. Roditelj kada daje pare detetu da nešto kupi, treba da zna šta to dete kupi“, navela je.

Činjenica je, kaže, da deca imaju i visok pritisak i holesterol. Ističe da i roditelji greše i kad prave rođendane – tu je uvek „instant hrana i dodatak u čaši koji nije zdrav“.

„Problem je ne samo što su nam deca bolesna, ne samo što nam deca mnogo ranije obolevaju, nego što je inače bilo normalno, nego deca imaju krhke kosti. Nema kalcijuma! Kad uzmete nutritivnu anamnezu vidite da napr. on pije gazirano piće i deca uopšte ne jedu povrće. Deca krompir zamišljaju kao čips. Deca ne žvaću. Nema deteta koje zdravo žvaće, onda nema dovoljno pljuvačke, nema probiotika dovoljno u želucu… Razgrađujemo kiselinu – jer je to napitak koji našem organizmu  ne odgovara. Drugo, imate sastav koji je maltene tajna“, naglasila je gošća Dan uživo.

Ukazuje na to da odrasli ne mogu da popiju toliko pića, jer deca obično pored kompjutera sede i piju više.

Kada se šećer, koji je u nenormalno velikoj koncetraciji, pretvara u masti, on podiže insulin, navodi sagovornica N1. „Zamislite to jadno dete u takvom neskladu sa unutrašnjim dešavanjem u organizmu… Ono je hiperaktivno ukoliko je popilo neko energetsko piće, poremetilo je svoj san i ishranu i došlo je do totalnog disbalansa organizma“, navela je Raičević.

Ako to postane navika, onda imate zavisnike, naglašava gošća N1, koja navodi da u razvijenim državam i oni leče u institucijama.

Zaboravili smo, dodaje nutricionistkinja, na ritam spavanja. „Ne može mene kafa da drži budnim ako se nisam naspavao – može peti i deseti put, ali dvadesetog puta neće moći, dete će pasti dete u nesvest“, navodi.

Kad bi odraslima dali da pojedu i popiju deset kockica šećera, aspartan, pozilo bi im, a naša deca unosom tog napitka – sve to unesu i plus unesu kofein, dodaje.

„U školi ne sme da bude prisutan nijedan instant i energetski napitak“, kaže dodajući da treba ući u proceduru zabrane. Prrema njenom mišljenju, potrebno je organizovati sastanke sa roditeljima, pa i kažnjavati ih.

Komentari (3)

Vidi sve komentare