
Kortizol, često poznat kao "hormon stresa", ima ključnu ulogu u odgovoru tela na stres.probava, zdravlje
Kada smo pod stresom, nivo kortizola raste, pripremajući telo za odgovor na borbu ili bekstvo.
Međutim, hronični stres i stalno povišeni nivoi kortizola mogu imati negativan uticaj na zdravlje, što dovodi do problema kao što su debljanje, anksioznost i probavne smetnje, prenosi Index.hr.
Određene namirnice i vrste hrane mogu pogoršati ovaj proces izazivajući fluktuacije nivoa šećera u krvi, podstičući upalu ili dalje stimulišući proizvodnju kortizola.
Nutricionistkinja Miranda K. Smit izdvojila je tri takve vrste namirnica koje bi trebalo da izbegavamo jer podižu nivo kortizola u krvi.
Prerađeni ugljeni hidrati
Prerađeni ugljeni hidrati, poput belog hleba, peciva i slatkih grickalica, „brzo se razlažu u šećer, što dovodi do porasta nivoa glukoze u krvi“, kaže nutricionista za „SheFinds“. Ovaj iznenadni skok je praćen oštar pad, što može dovesti do osećaja razdražljivosti, umora i stresa.
Pržena hrana
Pržena hrana često sadrži nezdrave trans masti i omega-6 masne kiseline koje mogu povećati upale u telu.
Smit objašnjava da se hronična upala smatra stresorom za telo, a da bi se izborilo sa njim, telo oslobađa kortizol, primarni hormon stresa.
Pržena hrana je takođe masna i teška za probavni sistem, što može da izazove nadimanje, loše varenje i nelagodnost.
Preslana hranu
Hrana bogata soli može dovesti do zadržavanja tečnosti, prisiljavajući telo da zadrži višak vode.
Ovo može izazvati „stanje dehidracije ili neravnoteže elektrolita“, prema nutricionistu, što telo doživljava kao stresor.
Kao odgovor, telo oslobađa kortizol da reguliše ravnotežu tečnosti i održava krvni pritisak, što može dodatno povećati nivo stresa.
Izbegavanje ove vrste hrane može pomoći u smanjenju nivoa stresa i održavanju ravnoteže hormona.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi ko će ostaviti komentar!