Od 17. juna do 7. jula registrovano pet slučajeva majmunskih boginja u Srbiji

Zdravlje 07. jul 202214:38 2 komentara
Reuters/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

U Srbiji je od 17. juna do 7. jula registrovano pet potvrđenih slučajeva majmunskih boginja među osobama muškog pola, od kojih su trojica registrovani u Beogradskom okrugu i dvojica u Vojvodini, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i Svetske zdravstvene organizacije, u 31 zemlji evropskog regiona registrovano je 4.177 slučajeva majmunskih boginja.

Pročitajte još

Kako navode nadležni instituta za javno zdravlje, svi oboleli u Srbiji imaju lakšu kliničku sliku sa razvojem ospe. Jedna osoba je u izolaciji u bolničkim uslovima, a ostali su u kućnoj izolaciji.

Događaji koji uključuju masovna okupljanja, ali i skupovi manjih razmera, predstavljaju rizik za prenošenje zaraznih bolesti. Velika gustina prisutnih i festivalska atmosfera, uz češće stupanje u rizične seksualne kontakte, doprinose lakšem prenošenju infekcija, navodi „Batut“.

Dodaje se da je dominantan put prenosa bliski kontakt tokom seksualne aktivnosti, a upotreba kondoma ne sprečava prenošenje majmunskih boginja. Virus se, takođe, može preneti kontaktom kože na kožu nevezano za seksualne aktivnosti, putem respiratornih kapljica, ali i kontaktom sa kontaminiranim materijalima, kao što su odeća ili posteljina, a i dalje je nejasno da li osobe bez simptoma mogu preneti virus majmunskih boginja.

U cilju smanjenja rizika od prenošenja majmunskih boginja tokom određenog skupa preporučuje se pridržavanje mera zaštite.

Osobe koje imaju simptome i znake obolevanja od majmunskih boginja, kao i osobe koje sumnjaju ili su bile izložene infekciji, treba da izbegavaju bliske kontakte sa bilo kojom drugom osobom, odlazak na skupove i da se pridržavaju saveta lekara.

Bliski kontakt, uključujući seksualni kontakt, sa nekim ko ima znake i simptome obolevanja od majmunskih boginja treba izbegavati.

Svako ko smatra da je bio izložen virusu majmunskih boginja treba da se obrati nadležnoj zdravstvenoj službi za savet.

Zbog do sada uočenih rizika, muškarci koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima, a posebno oni koji su imali seksualne odnose sa više partnera ili sa nepoznatim partnerom, potrebno je da redovno prate svoje zdravstveno stanje, pravovremeno se obrate lekaru i izbegavaju seksualne odnose ukoliko imaju simptome neke od polno prenosivih bolesti ili majmunskih boginja.