Od stafilokoka do akutnog bronhitisa: Šest najčešćih infekcija

Zdravlje 25. maj 202415:44 0 komentara
Shutterstock/Stock-Asso

 Zima je period kada smo najpodložniji respiratornim infekcijama i virusima. Hladno vreme, suv vazduh, boravak u zatvorenom prostoru, uzrokuju pad imuniteta, što pogoduje širenju virusa i bakterija.

Infekcije koje nas napadaju tokom zimskog perioda od novembra do marta uglavnom su virusne, a u retkim slučajevima su bakterijske.

Prehlada

Prehlada spada u najčešću infekciju gornjih disajnih puteva (GDP) tokom zime i uzrokuje je grupa virusa, najčešće rinovirusi. Vrlo je zarazna, te se prenosi kapljičnim putem, odnosno kada kijamo, kašljemo ili dok razgovaramo sa inficiranom osobom.

Simptomi prehlade su curenje nosa ili zapušenost, gubitak čula i mirisa, kijanje, vodeni sekret iz nosa, suzenje očiju, glavobolja, kašalj, malaksalost, hronični umor, groznica, blago povišena temperatura i teškoće u disanju.

Uglavnom traje nedelju dana ukoliko ne dođe do komplikacija bakterijskom infekcijom.

Grip

Grip ili influence je takođe virusno oboljenje respiratornog trakta, koji se kao i prehlada prenosi kapljičnim putem.

Simptomi gripa nastaju naglo, a javljaju se visoka temperatura, često iznad 40 Celzijusa posebno u prva tri dana, te glavobolja, umor, bolovi u mišićima i zglobovima, bolovi u grlu i kašalj, mučnina, gubitak apetita. Mogu se pojaviti i dijareja i povraćanje, posebno kod male dece.

Za razliku od prehlade, kod gripa se ređe javljaju kijanje i zapušenost nosa.

Sinuzitis – upala sinusa

Upala sinusa predstavlja infekciju sluznice sinusa u blizini nosa. Sinuzitis, bilo da je akutni ili hronični izazvan je nakon virusne infekcije gornjih respiratornih puteva, kao što je prehlada, ili nakon pojave alergije.

Simptomi sinuzitisa su slični prehladi, te se javljaju začepljen nos ili curenje iz nosa, bol u grlu, gubitak mirisa i ukusa, glavobolja, groznica i umor. Neretko se javlaju i bol u licu i pritisak, kao i loš zadah.

Akutni bronhitis

Reč je o akutnoj infekciji koja je 90 odsto posledica komplikacije virusnih infekcija – prehlade ili gripa i njihovog neadekvatnog lečenja. Širi se kijanjem ili kašljanjem, kao i direktnim kontaktom.

Simptomi su iritirajući stalni suv kašalj koji se posle nekoliko dana javlja sa sekretom, iskašljavanje, bol u grudima tokom kašljanja, šumovi u plućima i osećaj nelagodnosti, slabost  i blago povišena telesna temperatura.

Akutni bronhitis obično prolazi tokom nekoliko dana iako kašalj može da traje tri ili više nedelje.

Angina ili tonzilitis

U pitanju je bakterijski upalni proces koji zahvata krajnike i okolne strukture. Najčešći izazivači angine su bakterije iz roda streptokoka, ali mogu da je uzrokuju i virusi i gljivice.

Simptomi gnojne angine ili tonizltisa su: jak i oštar bol u grlu, uvećani krajnici, povišena telesna temperatura, glavobolja, otežano i bolno gutanje, beličaste tačke ili ranice na krajnicima, otečenost grla i jezika, malaksalost, loš apetit, neprijatan zadah, uvećani limfni čvorovi na vilici..

Stafilokoke

Stafilokoke su grupa gram-pozitivnih bakterija koje uzrokuju razne infekcije kod čoveka.

Kada u organizmu postoji disbalans i kada imuno sistem oslabi ove bakterije se pokreću i razmnožavaju.

Najčešće se govori o dve vrste stafilokoka Staphylococcus epidermidis, te Staphylococcus aureus ili “zlatni stafilokok”.

Simptomi zavise od mesta infekcije. Kod trovanja hranom, nastupaju naglo, no i brzo nestaju. Javljaju se mučnina, povraćanje, dijareja, dehidracija i nizak pritisak.

Ukoliko stafilokoke napadnu nos javljaju se zelenkasti ili žućkasti sekret iz nosa, malaksalost, umor, povišena temperatura, pojava crvenih ranica u nosu ili oko usana…

Ako napadne grlo, mogu se javiti povišena temperatura, groznica, kašalj, otežano disanje, bolovi u grudima, koji ukazuju na stafilokoknu pneumoniju.

Stafilokoka na koži se obično javlja u vidu celulitisa na površini kože (bol i crvenilo kože), apscesa (gnojnih džepova nalik bubuljici) ili gnojnih čireva.

Posebno opasna stanja izazvana stafilokokama su toksična epidermalna nekroliza i sindrom opečene kože, koje dovode do ljuštenja kože. Teži oblici infekcije mogu uključiti i povišenu telesnu temperaturu, drhtavicu, upalu, bolni osip po koži itd.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!