Odličan za varenje, holesterol, a pomaže i kod upala: Zašto bi trebalo češće da pijete ovaj čaj

Zdravlje 08. okt 202423:57 0 komentara
Đumbir čaj med limun
Shutterstock/gpointstudio

Dobrobiti čaja od đumbira su beskrajne - to je hidratantna i umirujuća vrsta čaja koja je ugodan napitak u hladnim noćima ili revitalizirajuće piće kada se ne osjećate najbolje.

Poreklom iz Azije, đumbir dolazi od biljke iz porodice Zingiberaceae. Većina nas je upoznata s konzumiranjem njegovog korena za dodavanje jedinstvenog, ljutkastog  ukusa jelima i začinima mnogih kuhinja. Ali možete ga takođe potopiti u vruću vodu ili umešati u biljnu mešavinu da biste ga konzumirali i kao čaj.

Postoji mnogo razloga da pijete više čaja od đumbira. Evo nekoliko glavnih razloga zašto:

1) Ublažava mučninu

Pijenje čaja od đumbira može pomoći u ublažavanju simptoma bolesti kretanja; kao što su vrtoglavica, mučnina i hladan znoj.

“Čaj od đumbira takođe je uobičajena terapija za trudnice koje ne mogu uzimati standardne lekove protiv mučnine”, tvrdi dijetetičarka Brižit Zeitlin. Slično tome, ekstrakt đumbira, sastavni deo čaja od đumbira, može biti od pomoći pacijentima obolelima od raka za ublažavanje mučnine nakon hemoterapije.

2) Smanjuje upale

“Pijenje čaja od đumbira može biti neverovatno umirujuće, jer ne samo da može pomoći u ublažavanju mučnine, već takođe može pomoći u kontroli upale u telu jer sadrži supstance gingerol i šogaol”, kaže dijetetičarka Ejmi Gorin.

Istraživanja pokazuju da te supstance mogu pomoći u upravljanju unutrašnjom upalom. Osim toga, istraživanje ukazuje da čaj od đumbira može pojačati vaš imuni sistem i ublažiti začepljenost nosa od prehlada i alergija, piše Rial Simpl.

3) Pomaže varenje

Prema istraživanju objavljenom 2018. u časopisu Fud Sajens and Nutrišn, đumbir je “važan dijetetski agens koji ima karminativni učinak” – što znači da pomaže u oslobađanju gasova. Takođe “smanjuje pritisak na donji ezofagealni sfinkter, smanjuje crevne grčeve i spečava smetnje u varenju i nadutost. ”Takođe se pokazalo da đumbir ubrzava probavu, posebno kod onih koji se bore s dispepsijom (lošom probavom).

4) Upravlja holesterolom

Uz to, konzumacija đumbira može biti korisna za nivo holesterola. U jednoj studiji, dobrovoljci s dijabetesom tipa 2 pili su crni čaj s kardamomom, cimetom, đumbirom ili šafranom dva meseca – za razliku od samog čaja. Oni koji su konzumirali te začine u svom čaju videli su blagotvorne efekte na nivo ukupnog holesterola, kao i LDL (“loš”) i HDL (“dobar”) holesterol.

5) Jača zdravlje srca

Istraživanje je takođe pokazalo da konzumiranje đumbira pomaže u zaštiti od srčanih bolesti snižavanjem krvnog pritiska, poboljšanjem cirkulacije krvi te sprečavanjem srčanog udara i krvnih ugrušaka.

Jedna studija, koja je procenjivala uticaj dnevne konzumacije đumbira na prevalenciju hroničnih bolesti među odraslima, otkrila je da je veći dnevni unos đumbira povezan sa smanjenim rizikom od hipertenzije i koronarne bolesti srca. Odrasli koji su konzumirali više đumbira imali su manje izglede za razvoj ovih stanja, a učinci su bili izraženiji kod odraslih u uzrastu od 40 godina i starijih. Istraživači su otkrili i da đumbir može imati preventivna svojstva protiv određenih hroničnih bolesti poput hipertenzije i koronarne bolesti srca.

6) Ublažava bol

Israživanje je takođe pokazalo da đumbir može pomoći u ublažavanju bolova, poput bolova u kolenima izazvanih osteoartritisom. Jedan sistemski pregled i meta-analiza 18 studija bavili su se delotvornošću ekstrakata Zingiberaceae (uključujući đumbir) kao sredstava za ublažavanje bolova. Istraživači su otkrili da ekstrakti Zingiberaceae značajno smanjuju hronični bol, a ekstrakti imaju povoljan sigurnosni profil u poređenju s nesteroidnim protivupalnim lekovima.

7) Poboljšava kognitivnu funkciju

Studija na zdravim sredovečnim ženama pokazuje da ekstrakt đumbira pozitivno uteče na kognitivnu funkciju. Studija je dokazala pozitivnu korelaciju između đumbira i pamćenja. Istraživanja takođe pokazuju da đumbir može sprečiti oštećenje mozga. Đumbir pomaže kognitivnoj funkciji prvenstveno svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima.

Đumbir sadrži bioaktivne veze kao što su gingerol i šogaol, koji štite moždane ćelije od oksidativnog stresa i upala – a oba su povezana s kognitivnim padom i neurodegenerativnim bolestima. Istraživanje je takođe pokazalo da đumbir može sprečiti stvaranje amiloidnih naslaga, koje su povezane s Alchajmerovom bolešću.

8) Smanjuje rizik od raka

Brojna istraživanja ukazuju na to da đumbir  – uključujući i u obliku čaja –  sadrži aktivne sastojke koji suzbijaju razne vrste raka: dojke, mozga, vrata maternice, debelog creva, želuca, jetre, oralne, jajnika, gušterače, prostate, bubrega i kože. To je zahvaljujući antioksidativnim, protivupalnim i antimutagenim svojstvima đumbira. Spomenute veze u đumbiru inhibiraju rast tumora i štite ćelije od oštećenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!