Otvoren Implantološko-istraživački centar Stomatološkog fakulteta

Zdravlje 22. jun 202213:00 > 13:01 1 komentar
Pixabay

Stomatološki fakultet u Beogradu 74. rođendan obeležio je otvaranjem Implantološko-istraživačkog centra, jedinstvenog na našim prostorima. Očekuje se da doprinese afirmaciji naše stomatologije u svetu i donese nova radna mesta.

Implantološko-istraživački centar ima skoro pet hiljada kvadrata, i u njemu se nalaze vežbaonice, laboratorije i hirurški blok, a opremljen je najsavremenijom opremom.

Najsavremeniji hirurški blok za ugradnju implantata omogućava edukaciju doktora stomatologije iz oblasti implantologije, ali takođe i pomoć našem stanovništvu“, navodi prof. dr Aleksa Marković, dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu, piše RTS.

„Mislim da je ulaganaje u obrazovanje garant uspešne budućnosti, garant da zadržimo mlade ljude u Srbiji i garant jedne uspešne zemlje“, naglašava Ana Brnabić, premijerka Srbije.

U Centru će na početku raditi oko 50 stomatologa.

„U ovom centru ćemo zbrinjavati implantološke pacijente, pacijento sa nedostatkom od jednog zuba do potpune bezubosti sa imlantima gde će oni imati mnogo veći konfor života. Ugrađivaće se implanti od strane zaposlenih, što od strane doktora na specijalizaciji i u okviru kurseva će postojati besplatan program ugradnje implantata“, napominje profesor Marković.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić, ističe da centar „omogućava praćenje aktuelnih trendova digitalne stomatologije i implantologije, a stvoreni su izvrsni uslovi i za edukaciju naših stručnjaka, izvođenje kliničkih studija, što je veoma dragoceno, za nova radna mesta za naše naučnike“.

U oblasti stomatologije naš fakultet je treći na Šangajskoj listi.

Kako naglašava prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu „današnji studenti će sigurno biti profesionalno aktivni do 2080 godine, tako da moramo proaktivno da radimo na tome i razmišljamo kakva će budućnost biti, kao i da postavimo pravce da bi studenti imali veštine da zadovolje potrebe vremena koje dolazi“.

Godinama je veliko interesovanje za upis na Stomatološki fakultet. Za jedno mesto prijave se i četiri kandidata.

Komentari (1)

Vidi sve komentare