Ove uobičajene navike mogu imati negativan uticaj na zdravlje naših bubrega

Zdravlje 06. dec 202323:41 > 23:41 2 komentara
Shutterstock

Stvaranjem hormona, kontrolom ravnoteže elektrolita i filtriranjem otpada i dodatne tečnosti iz krvi, bubrezi su ključni za održavanje opšteg zdravlja. Na zdravlje bubrega može uticati nekoliko faktora.

Dehidracija ili nedovoljna potrošnja vode mogu uticati na funkciju bubrega i opšte zdravlje na više načina. Bubrezi filtriraju otpadne proizvode iz krvi, kontrolišu nivoe elektrolita i održavaju ravnotežu tečnosti u telu. Dehidracija može uticati na bubrege na više različitih načina. Sledeća tipična ponašanja mogu oštetiti bubrege:

Prekomerna konzumacija lekova protiv bolova

Bubrezi mogu biti oštećeni čestom i prekomernom upotrebom nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kao što su aspirin i ibuprofen. Veoma je važno uzimati ove lekove kako je propisano i, ako je potrebno, potražiti savet lekara, piše Tajms of Indija.

Nedovoljna hidratacija

Dehidracija zbog nedovoljnog unosa vode može opteretiti bubrege. Održavanje adekvatne hidratacije je neophodno za pravilno funkcionisanje bubrega. Proizvodnja urina se smanjuje kao rezultat dehidracije. To dovodi do toga da urin postane više koncentrisan, što može izazvati stvaranje kamena u bubregu. Infekcije urinarnog trakta mogu se potencijalno pogoršati koncentrovanim urinom.

Predoziranje soli

Konzumiranje velike količine soli može povećati krvni pritisak ili hipertenziju, što povećava rizik od bolesti bubrega. Ograničavanje soli u ishrani pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska i funkcije bubrega.

Zanemarivanje hipertenzije i dijabetesa

Oštećenje bubrega prvenstveno je uzrokovano hipertenzijom. Zdravlje bubrega zavisi od redovnog praćenja krvnog pritiska i njegove kontrole lekovima ili promenama načina života. Vremenom, oštećenje bubrega može biti rezultat nekontrolisanog dijabetesa. Zdravlje bubrega zavisi od provere nivoa šećera u krvi i pridržavanja plana kontrole dijabetesa.

Pušenje i prekomerna konzumacija alkohola

Prekomerna konzumacija alkohola može negativno da utiče na funkciju bubrega. Alkohol treba konzumirati u umerenim količinama, a ljudi sa bubrežnim problemima treba da razgovaraju o tome sa svojim lekarom. Bolest bubrega je češća kod pušača. Štaviše, može biti u suprotnosti sa lekovima koji su propisani za lečenje bolesti bubrega.

Zadržavanje mokraće

Dugotrajno zadržavanje urina može pogoršati bolest bubrega i infekcije urinarnog trakta. Od ključne je važnosti da brzo reagujete na signale vašeg tela. Često zadržavanje urina može dovesti do proširenja bešike iznad normalnih granica. Ovo na kraju može oslabiti sposobnost bešike da se skuplja i efikasno oslobađa urin. Zadržavanje urina može opteretiti bubrege, što može uticati na njihov rad. Ovo na kraju može dovesti do problema sa bubrezima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare