Ovsena kaša sadrži puno vlakana. To ima blagotvorno dejstvo na crevnu mikrofloru, ali ne koristi svima.
Biotehnolog Dimitrij Bistrov otkrio je da bi pojedine osobe trebalo da budu posebno oprezne.
„Ljudi sa sindromom iritabilnog creva ili drugim gastrointestinalnim problemima treba da budu oprezni i postepeno uvode ovsenu kašu u svoju ishranu“, rekao je on.
Fitinska kiselina, koja se nalazi u ovsenim pahuljicama, može da ometa apsorpciju kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i cinka. Kod osoba sa neuravnoteženom ishranom to dovodi do nedostatka važnih mikroelemenata.
Kod nekih, ovsena kaša može da izazove individualne alergijske reakcije: osip na koži, svrab, otok, čak i anafilaktički šok u posebno teškim slučajevima, prenosi Index.hr.
Istraživači su nedavno proučavali kako konzumiranje ovsenih pahuljica može da utiče na nivo insulina, gubitak težine i smanjienje rizika od dijabetesa. Prema rezultatima studije, konzumiranje ove namirnice se smatra korisnim oblikom dijetetske intervencije, posebno kod ljudi koji imaju slabo kontrolisan dijabetes tipa 2.
„Beta-glukan, rastvorljivo vlakno prisutno u ovsu, može da pomogne u smanjenju nivoa glukoze i holesterola“, zaključili su istraživači.
Međutim, osobama sa dijabetesom i drugim metaboličkim poremećajima savetuje se da prate količinu ovsene kaše koju konzumiraju.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare