Samo zajedno sa ovim pregledom Papa test može da otkrije rak grlića materice

Zdravlje 03. jun 202307:08 3 komentara
ginekolog, jajnici, grlić
mi_viri/Shutterstock

Sa pravim dijagnostičko-terapijskim pristupom ne sme doći do karcinoma grlića materice.

“Sa moje tačke gledišta mogu slobodno reći da je danas sramota da se ženi koja ide redovno kod ginekologa (barem jednom godišnje) dijagnostikuje karcinom grlića materice”, kaže dr Igor Jeremić, specijalista ginekologije i akušerstva, radiotalasne dermatohirurgije.

“Poslednjih 20 godina mog života posvetio sam u profesionalnom smislu borbi sa HPV infekcijom i karcinomom grlića materice. Za proteklih 20 godina niti jedna moja pacijentkinja nije dobila karcinom grlića materice (izuzev onih koje su već imale pa sam ga otkrio)”, kaže dr Jeremić za portal N1.

Pročitajte još:

Prema rečima dr Jeremića  ključ uspeha ako se to tako može reći (veliki broj spašenih mladih života i budućih majki) je protokol u dijagnostici i lečenju promena na grliću materice izazvanih HPV virusom koji se isključivo temelji na njegovom ličnom iskustvu.

“Oduvek je ključ uspeha (temelj medicine) u lečenju velikog broja bolesti bilo lično iskustvo lekara stečeno kroz njegov dugotrajan rad, što je kroz vekove i rezultiralo otkriću velikog broja lekova i terapijskih procedura”, ističe nač sagovornik.

Dodaje da u poslednjih 15 do 20 godina kao da se sve izmenilo.

„Sa gledišta Svetske Zdravstvene Organizacije lično iskustvo lekara više nije bitno. To što smo mi zaključili kroz godine iskustva i svog rada nema značaja već će neko drugi sa mnogo manje iskustva da nam kaže šta i kako da radimo.“

dr Igor Jeremić
Dr Igor Jeremić/Privatna arhiva

Doktor Jeremić ističe da upravo ovakav pristup koji diktiraju ljudi bez iskustva i jeste uzrok pojave velikog broja karcinoma grlića materice kod sve mlađih žena kao i teških predkanceroza kod devojaka izmedju 18 i 25 godina starosti.

“Ja sam svoj uspeh u lečenju HPV infekcija i promena na grliću materice zasnovao na ličnom iskustvu koje je rezultiralo apsolutno drugačijem protokolu od preporučenog”, kaže nas sagovornik.

Koje su to najčešće greške?

Doktor Jeremić kaže da još uvek se u dijagnostici promena na grliću materice ne samo kod nas već u celoj Evropi i Americi kao glavni marker uzima PAPA test.

Zašto je to tako?

“HPV infekcija je danas prvenstveno rezervisana za mlađe osobe oba pola. Kada to kažem mislim na jako mlade devojke, već od 16 godina starosti. Moramo da znamo da mladost ne amnestira od bolesti, a kad je u pitanju HPV infekcija upravo kod mlađe populacije ona daleko brže napreduje (poput oluje)”, objašnjava dr Jeremić za portal N1.

Šta to u praktičnom smislu znači?

Doktor dodaje da s obzirom da se HPV infekcija prenosi samo jednim nezaštićenim odnosom, iz njegovog ličnog dugogodišnjeg iskustva može potvrditi da je nekad kod mladih devojaka (između 18 i 22 godine starosti) dovoljno samo 6 do 12 meseci da se formira teška predkanceroza na grliću materice CIN 3.

“Sada se verovatno pitate pa dobro šta je tu strašno. Ja uvek želim da kažem da je CIN 3 u vremenskom periodu 6 do 12 meseci a 1 mm od karcinoma grlića materice. Ako se tome doda i činjenica da je Papa test kod istih devojaka uredan u 70 odsto slučaja onda je jasno koliko ozbiljno može biti dijagnostičko praćenje tako često spominjanih ranicama uz izgovor – vi ste mladi, ovo ništa nije strašno jer je Papa test uredan. Sledi zatim savet da se radi na imunitetu uz prepisivanje velikog broja tableta i vaginaleta koje apsolutno neće imati efekta na pomenuto stanje na grliću”, kaže doktor.

Shutterstock

Zašto uopšte radimo Papa test?

“Prvo da objasnim kakva je to HPV infekcija. To je klasična infekcija na preskok. Šta to znači u praktičnom smislu? Jednostavno Papa test uzima samo površne ćelije kako one na površini grlića tako i one u cervikalnom kanalu. Međutim imenjene ćelije mogu biti na samo milimetar dva dublje od mesta brisa, pogotovo kada je reč o promenama u cervikalnom kanalu i cervikalnim žlezadama, pa tako da pored urednog Papa testa imamo ozbiljnu promenu na grlicu”, objašnjava dr Jeremić.

Šta nam daje veću dijagnostičku sigurnost?

“Uvek ističem da je kolposkopski pregled zlatni standard u dijagnostici HPV infekcije na grliću materice i to u svim njenim fazama. Zato i napominjem da na grliću postoji promena (a ne ranica) sa ili bez znakova HPV infekcije”, kaže doktor.

Pročitajte još:

Doktor Jeremić dodaje da se ti znaci kolposkopskim pregledom prezentuju kroz patoloske kolposkopske slike tipa (mozaik, AW epitel, puntacije) čija izraženost i kombinacija direktno govori o težini HPV infekcije (promene na grliću materice).“

„To je razlog što nakon kolposkopskog pregleda mojim pacijentkinjama odmah mogu da kažem koliko je ozbiljna HPV infekcija kod njih. Međuvreme od pojave patoloskih kolposkopskih slika do pojave promene na Papa testu nekada može da bude i više godina“, kaže doktor.

“To je razlog što svoj terapijski pristup temeljim na kolkposkopskom nalazu, a ne na Papa testu”, navodi naš sagovornik.

„Danas ginekolozi izbegavaju da bilo šta iole invazivno rade na grliću mlade devojke zbog straha od ostećenja grlića materice što kasnije može imati uticaja na fertilitet žene (mogućnost da ostane trudna). Uparvo je to razlog što se pribegava nekim sporednim rešenjima koja su u preko 90 odsto bezuspesna, ali u praktičnom smislu vode ka značajnom gubitku vremena za primenu pravog terapijskog rešenja“, objašnjava dr Jeremić.