Pet najzdravijih ugljenih hidrata: U ovim namirnicama možete uživati svaki dan, među njima i jedno voće

Zdravlje 25. maj 202412:02 8 komentara
Pixabay/ Einladung_zum_Essen

Dijete sa niskim procentom ugljenih hidrata mogu da budu korisne za neke ljude, ali nema razloga da u potpunosti izbegavate hranu sa visokim udelom ugljenih hidrata.

Godinama unazad ugljene hidrate „bije“ loš glas. Ljudi ih često povezuju sa gojenjem, dijabetesom tipa 2 i nizom drugih zdravstvenih stanja, piše Healthline, a prenosi Sensa.hr.

Istina je da prerađenoj hrani sa visokim udelom šećera i rafiniranim žitaricama obično nedostaju važni vitamini i minerali. Međutim, mnoge namirnice bogate hranjivim materijama i vlaknima zapravo mogu da budu vrlo dobre za vas.

1. Kinoa

Kinoa je hranljivo seme koje je postalo neverovatno popularno među potrošačima koji vode računa o zdravlju. Kuvana kinoa sadrži 70% ugljenih hidrata, što je čini hranom visokog procenta. Međutim, dobar je izvor proteina i vlakana. Bogat je mnogim mineralima i biljnim jedinjenjima i povezan je sa raznim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanu kontrolu šećera u krvi i zdravlje srca. Pored toga, ne sadrži gluten, što je čini popularnom alternativom pšenici za one na dijeti bez glutena.

2. Zob

Ovas je neverovatno zdravo celo zrno i odličan izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidanata. Sirovi zob sadrži 70% ugljenih hidrata. Porcija od 1 šolje (81 gram) sadrži 54 grama ugljenih hidrata, uključujući 8 grama vlakana. Posebno su bogati specifičnom vrstom vlakana koja se zove beta glukan ovsa. Istraživanja pokazuju da jedenje zobi može smanjiti rizik od srčanih oboljenja snižavanjem nivoa holesterola.

Pixabay/congerdesign

3. Heljda

Sirova heljda sadrži 75 grama ugljenih hidrata, dok kuvana heljdina kaša sadrži oko 19,9 grama ugljenih hidrata na 100 grama. Heljda je veoma hranljiva i sadrži proteine i vlakna. Takođe, ima više minerala i antioksidanata od mnogih drugih žitarica. To je veoma hranljiva hrana koja sadrži više antioksidanata i minerala od mnogih žitarica. Nije povezano sa pšenicom i ne sadrži gluten.

4. Banane

Banane su popularno voće koje ljudi vole da koriste u raznim receptima. Jedna velika banana (136 grama) sadrži oko 31 gram ugljenih hidrata, bilo u obliku skroba ili šećera. Takođe, ovo voće je bogato kalijumom i vitaminima B6 i C, a sadrži i nekoliko korisnih biljnih jedinjenja. Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma, banane mogu da pomognu u snižavanju krvnog pritiska i da poboljšanju zdravlja srca.

5. Sladak krompir

Slatki krompir je ukusno i hranljivo korenasto povrće. Pola šolje (100 grama) pirea, kuvanog slatkog krompira sa ljuskom sadrži oko 20,7 grama ugljenih hidrata, koji se sastoje od skroba, šećera i vlakana. Takođe je bogat izvor vitamina A, vitamina C i kalijuma. Osim toga, oni su prepuni antioksidansima, jedinjenjima koja pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala u vašim ćelijama kako bi vas zaštitili od hroničnih bolesti, piše Sensa.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare