Pet namirnica koje nikada ne bi trebalo držati u frižideru

Zdravlje 12. jun 202418:21 2 komentara
Shutterstock

Svi znaju da je mleko, meso i jaja najbolje čuvati u frižideru, ali šta je sa avokadom, paradajzom i krompirom?

Čuvanje određenih namirnica u frižideru usporava rast bakterija i pomaže u sprečavanju trovanja hranom. Ali za neke namirnice je bolje da su na sobnoj temperaturi.

Znanje koje namirnice treba držati u frižideru, a koje na sobnoj temperaturi umnogome pomaže da izvučete maksimum iz hrane, piše The Healthy.

Paradajz

Bogat vitaminom C, kalijumom i drugim zdravim hranljivim materijama, zreli paradajz je bolji kada se ostavi na sobnoj temperaturi, posebno ako planirate da ga jedete u narednih dan ili dva, kaže dijetetičar Dejna Grin.

„Hladne temperature će uticati na teksturu i ukus.“

Krompir

Nikada ne čuvajte krompir u frižideru. Hlađenje brže pretvara krompirov skrob u šećer, a kada se peče ili prži, ti šećeri mogu da proizvedu hemijski akrilamid koji je štetan po  zdravlje, prema javnom zdravlju Engleske, izvršnoj agenciji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Ujedinjenog Kraljevstva.

Banane

Ako ste ikada stavili bananu u frižider, znate da postaje tamno braon, što bi trebalo da vam kaže da nije predviđeno za hlađenje.

Banane, koje se obično kupuju pre nego što sazre, sazreće na sobnoj temperaturi. Ali hlađenje usporava ovaj proces. One oslobađaju gas koji sazreva drugo voće, pa držite banane dalje od drugog voća.

Bosiljak

Bilje poput bosiljka, ruzmarina i tamjana prebrzo će se osušiti i izgubiti ukus ako ih držite u frižideru. Umesto toga, stavite bilje dalje od sunčeve svetlosti u malu čašu vode sobne temperature.

Luk

Osim ako se ne iseče ili oljušti, luk treba čuvati na hladnom, suvom, tamnom i dobro provetrenom mestu. Nedostatak ventilacije će smanjiti njegov životni vek.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare