Pilule za abortus počinju da se prodaju u apotekama u SAD

Zdravlje 01. mar 202422:53 1 komentar
Shutterstock/Kmpzzz

Dva najveća lanca apoteka u Sjedinjenim Američkim Državama uskoro će početi da prodaju mifepriston, tablete za abortus koje se dobijaju na recept, prenosi BBC.

CVS i Volgrins kažu da će distribucijama početi sledeće nedelje u državama u kojim je abortus legalan.

Tableta je u SAD legalna od 2000. godine, ali je ranije mogla da bude dobijena samo u bolničkim uslovima. Američka Agencija za hranu i lekove je prošle godine donela odluku da lek sada može da se prodaje i u apotekama, prenosi BBC.

Ono što još nije odlučeno je da li će pilila moći da se dobije tek posle posete lekaru, ili će recept moći da se prepiše i mejlom posle telefonske konsultacije. Odluku o tome tek treba da donese Vrhovni sud.

Pilule za abortus su već dostupne u klinikama u americi, a u nekim državama mogu se prepisati i preko telefona i poštom poslati pacijentu. Pošto postanu dostupne i u slobodnoj prodaji, doktori će moći da recept šalju pravo apotekama gde će pacijenti moći da ih podignu.

Širokoj primeni tableta protivile su se prolajf grupe koje se protive abortusu, a koje su tužile FDA tražeći da agencija ukloni tablete sa američkog tržišta. O tužbi tek treba da se izjasni Vrhovni sud krajem marta.

Mifepriston je prvi režim s dve tablete, koji je dobio preporuku FDA za prekid trudnoće. Njegova upotreba je prvi put odobrena 2000. godine.

Tableta deluje tako što blokira hormon progesteron, koji je neophodan za održavanje trudnoće. Drugi lek, mizoprostol, prazni matericu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare