Poboljšajte rad creva na prirodan način

Zdravlje 13. avg 202209:07 komentara
Shutterstock

Ukoliko patite duže vreme od zatvora, za rešavanju toga neprijatnog problema postoji rešenje koje vam može pomoći da na prirodan način pokrenete probavu, odnosno poboljšate rad creva.

Povećajte količinu ulja u ishrani

Da bi creva pravilno radila, odnosno da biste pospešili probavu ishrana mora da sadrži što više zdravih prirodnih ulja kojima obiluju, na primer orašasto voće, semenke i avokado.

Izbegavajte suvu hranu

Kako bi se probavila, suvoj hrani treba više vlage koju će uzeti iz vašeg organizma. Zbog toga jedite hranu koja je prirodno vlažna i kuvana, ali ne i suva. Najgora hrana za takozvana spora creva su kokice, suvo voće, musli, i ostala slična hrana.

Sirovu hranu bi trebalo izbegavati

Ishrana koja se bazira na termički neobrađenoj hrani vrlo je zdrava, ali su za njenu probavu potrebni posebni enzimi, drukčiji od enzima koji služe za probavljanje termički obrađene hrane.

Zbog toga se dobro informišite o sirovom načinu ishrane, a ako vam je probava i dalje spora, napravite pauzu od suve hrane do leta jer setokom leta organizam lakše navikava na sirove namirnice.

Očistite organizam

Za one sa viškom kilograma i sporom probavom preporučuje se čišćenje organizma. Za to je potrebna jaka volja, pa nije naodmet u tom procesu osloniti se na blisku osobu koja će vas dodatno motivisati ili ćete zajedno pristupiti čišćenju organizma.

Popularan način čišćenja organizma je taj da jedan ili dva dana pijete samo sok koji ćete napraviti sami od svežeg voća i povrća. Drugi način je da jedan dan u nedelji pijete samo vodu i ne jedete nikakvu krutu hranu. Ako želite da pojednostavite čišćenje, praktikujte ga uvek isti dan u nedelji. Ne bi bilo loše da se konsultujete i sa vašim doktorom oko ovog procesa.

Izbegavajte hleb, testeninu i ovsene pahuljice

To je teška hrana koja usporava rad creva pa samim tim podstiče taloženje kilograma. Zbog toga jednostavne ugljene hidrate, koji nas „podmuklo“ napune kratkotrajnom energijom koja brzo nestane, zamenite celovitim žitaricama, prenosi Zadovoljna.hr.

Jedite više celovitih žitarica

One su složeni ugljeni hidrati koji nas dugoročno napune energijom, a sagorevaju postupno. Celovite žitarice su: kinoa, ječam, proso, amarant i pirinač, ali njena zdrava varijanta kojoj je potrebno duže vremena da se skuva, oko dvadeset minuta.