
Neki metali su u malim količinima zdravi za organizam. Gvožđe, na primer, treba unositi redovno, ali druge metale treba izbegavati. Upravo zato zato neki ljudi veruju da je štetno polizati poklopac čašice od jogurta. Pa, da li je to tačno?
Ukratko, ne. Ako poližete poklopac ne znači da ćete konzumirati i aluminijum. Bolje je da pritom pripazite na jezik jer možete da se posečete na oštre rubove metala.
Po Nemačkom saveznom institutu za procenu rizika aluminijum predstavlja najveći rizik kad korodira u kontaktu s kiselinama ili solju.
Limunska kiselina ili obična so, na primer, može da se nađe u jogurtu.
„Upravo zbog toga pakovanja su iznutra obložena“, objašnjava institut.
Taj zaštitni sloj sprečava da alumnijum dospe u jogurt, što znači da poklopac možete da poližete bez posledica po zdravlje.
No alumnijum može da bude rizičan po drugim osnovama.
To je najčešći metal u Zemljinoj kori i može se pronaći u mnogim stvarima. Ne bi trebalo progutati više od jednog miligrama aluminijuma po kilogramu telesne težine dnevno. Ako se hranite uobičajno, taj limit nećete premašiti.
No treba biti oprezan kada koristite aluminijsku foliju ili jednokratne aluminijske posude.
Ako u kontakt s njima dođe kisela ili slana hrana, velika količina aluminijuma može da se prenese na hranu.
Zato u aluminijumsku foliju ne bi trebalo stavljati ništa što u sebi sadrži kiseline ili soli poput isečenih jabuka, paradajz i sir, kao i marinirano meso.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare