Polne bolesti, rak i HPV virusi – kome se obratiti za vakcinu

Zdravlje 21. nov 202112:13 > 12:31 komentara
N1

Smatra se da 80 odsto opšte populacije u toku seksualnog života dođe u kontakt sa nekom HPV infekcijom, kaže ginekološkinja Mirjana Anđelić, koja je za N1 objasnila kome se obratiti radi primanja vakcine. O toj temi je važno da se priča, jer svake godine 1.300 žena otkrije da ima rak grlića materice, a HPV virusi izazivaju i druge vrste raka i oboljenja, kaže spisateljica i aktivistkinja Marija Ratković.

Pročitajte još:

Ona naglašava značaj kontinuirane edukacije i ističe da u škole treba uvesti program koji će obrazovati mlade o zdravlju.

“Ne možemo prepustiti da se najranjivija populacija dece i mladih informiše preko Gugla, gde se prodaju nadrilekarstvo i lečenje preko biljaka”, rekla je Ratković u Novom danu na N1.

Doktorka Anđelić je kazala da su međunarodne preporuke da se HPV vakcina primi između devete i 14. godine života, zato što je tada imuni odgovor na vakcinu najbolji.

Posle tog uzrasta dobar period je i do 26. ili 27. godine, zbog boljeg imunog odgovora, ali vakcina može da se primi i posle toga, kaže Anđelić.

Dodaje da je najbolje ako dobijemo vakcinu pre prvog polnog odnosa jer tada “šansa da smo se zarazili praktično ne postoji”.

“Već prvi polni odnos povećava rizik od HPV infekcije, a ona je jako lako prenosiva”, rekla je Anđelić.

Kako je kazala, smatra se da 80 odsto opšte populacije u toku seksualnog života dođe u kontakt sa nekom HPV infekcijom.

Objašnjava da u više od 80 odsto tih slučajeva infekcija izađe iz organizma u toku dve godine, jer se imunitet izbori sa njom – sam ulazak HPV u organizam ne znači automatski karcinom.

Još 10 odsto osoba se u narednom periodu “samoizleči” tako što virus izađe iz njihovog organizma, a preostalih 10 odsto su stalni nosioci infekcije i neki od njih će razviti kancer, kaže doktorka.

Ističe da je karcinom grlića materice jedan od retkih koji mogu biti u potpunosti sprečeni prevencijom, ali da je važno i da se dečaci vakcinišu zbog drugih vrsta raka koje oni mogu dobiti, poput karcinoma penisa ili anusa.

Ona je objasnila proceduru kako doći do HPV vakcine, koja sprečava oboljenja koja izaziva ovaj tip virusa.

Naglašava da apotekarska ustanova koja ima tu vakcinu mora da je dostavi na ruke lekaru, odnosno da je ne moguće da je roditelji sami kupe.

“Kod mene i sada dolaze roditelji sa decom van ovih uzrasnih grupa i kažu – ‘doktorka ja bih da vakcinišem ćerku’. Mi naručimo vakcinu, nama iz apoteke hladnim lancem donesu vakcinu, pacijentkinja dođe na zakazan termin, ja je pregledam, uzmem podatke koji su potrebni, sestra aplikuje vakcinu, to upišemo, podsetimo na termin kada treba ponovo da dođe, i to je to”, rekla je Anđelić, koja radi u privatnoj praksi.

Ona kaže da je za vakcinu moguće obratiti se pedijatru ili ginekologu, s tim što je roditeljima verovatno lakše da u državnim ustanovama dođu do pedijatra.

“Ako imate neko selo gde radi samo lekar opšte prakse, dođete i kažete – ja bih da mi nabavite vakcinu za dete, on je isto tako dužan da vam to obezbedi. Ne može da bude oftamolog ili ORL, ali svako ko se bavi medicinom i radi sa tom populacijom”, rekla je ona.

Novi Sad drugu godinu za redom sprovodi program besplatne vakcinacije, tako da je tamo potrebno samo pozvati pedijatra i zakazati vakcinaciju, navodi Anđelić.

Dodaje i da se pacijentima mlađim od 14 godina vakcina daje u dve doze, ako starijim tri.

N1

Doktora Mirjana Štrbac, epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Vojvodine, kaže da je prošle godine u Novom Sadu vakcinisano oko 580 devojčica.

“Ove godine počeli smo pre dve i po nedelje i do sada smo vakcinisali više od 50 devojčica. I po koji dečak je primio vakcinu”, rekla je Štrbac za N1.

Ona kaže da roditelji najčešće pitaju da li je vakcina bezbedna, a da se uvere u to “kad im kažete da se ova vakcina primenjuje već 15 godina” i “iznesete sve argumente”.

Smatra da su građani Novog Sada senzibilisani na značaj vakcine, jer su i ranije, dok se plaćala, pedijatri u tom gradu govorili da se roditelji raspituju i da se vakcina kupuje.

“Iskreno se nadam da ćemo da nastavimo ovaj program i sledeće godine”, rekla je Štrbac, koja je zahvalila Gradu zbog obezbeđivanja besplatne vakcine.

Marija Ratković, koja je imala rak sa 34 godine, kaže da je prevencija oboljenja izazvanih HPV virusom pitanje javnog zdravlja, s obzirom na to koliko veliki broj žena i muškaraca trpi njihove posledice.

Objašnjava da samo jedna doza HPV vakcine košta i do 150 evra, pa zbog toga nije dostupna svima,

“To je zaista pitanje javnog interesa”, rekla je ona.

Objašnjava da je u Srbiji taj interes izražen u nacionalnim strategijama borbe protiv raka, ali da nije sigurna da “kao zemlja dovoljno mislimo na prevenciju”.

“Novac potrošen na vakcinu protiv raka štedi pre svega ljudske živote”, rekla je ona.

Anđelić ističe da nije dovoljno samo kupiti vakcinu, već treba razviti svest o potrebi vakcinacije.

“Šta ako država kupi vakcinu i nema ko da se vakciniše, ili vakcinišemo tri hiljade devojčica a nabavljeno je milion vakcina”, upitala je ona.