Položaj osoba sa Daunovim sindromom u Srbiji

Zdravlje 21. mar 202113:50 > 13:57 2 komentara
N1

Danas se obeležava Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Kakav je njihov položaj u Srbiji i šta je pandemija promenila u njihovim životima?

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ove godine obeležava se u malo drugačijim okolnostima zbog pandemije koronavirusa i svih osam udruženja u Srbiji će to obeležiti u onlajn formatu. Svako udruženje je pripremilo neki program, da li je to radionica, konferencija ili tribina, i ti programi će moći da se isprate onlajn.

Povezane vesti

Marija Pavlović iz Udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom govorila je za Novi dan o položaju osoba sa Daunovim sindromom u Srbiji i u kakvim okolnostima se obeležava ovaj dan.

„Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom obeležava se 21. marta i to nije slučajno tako. Naša deca imaju na dvadeset prvom paru hromozoma višak hromozoma, odnosno tri hromozoma. To je razlog zašto je ovaj datum odabran“, objasnila je Pavlović i dodala:

„Ono što je potrebno našoj deci i ne samo na ovaj dan, već i svakog drugog dana u godini je osvešćivanje ljudi o postojanju naše dece, uključivanje naše dece u vrtićki i školski obrazovni sistem, kao i davanje mogućnosti za rad, zaradu i stvaranje uslova za njihov samostalan život, naravno uz podršku“.

Uticaj pandemije na osobe sa Daunovim sindromom

„Pandemija je promenila način funkcionisanja dece sa Daunovim sindromom, kao što je i svima nama promenila način života. Zdravstveni problemi koje oni imaju su možda izraženiji jer je kovid onemogućio zdravstvene usluge ili su one svedene na najmanju moguću meru,“ rekla je Pavlović.

Ona ističe da je socijalizacija osoba sa Daunovim sindromom bitna, ali sada oni moraju da budu u kućama, kao i svi mi, moraju da se čuvaju i jedino što je moguće u ovom trenutku je održavanje onlajn radionica, biti prisutan na taj način i davati im osećaj da i dalje pripadaju društvu, da i dalje postoji neko ko o njima brine.

„Budimo najbolji prijatelji“

Udruženje Daun sindrom Beograd se prošle godine povezalo sa svetskom organizacijom „Best Buddies International“ („Budimo najbolji prijatelji“). To je organizacija koja ima tridesetogodišnje iskustvo u Americi gde primenjuje određene programe.

„Mi smo osetili potrebu da taj primer dobre prakse preslikamo i u Srbiju“, rekla je Pavlović i dodala  da su napravil pilot projekat „Best Buddies Serbia“, koji je potpomognut od strane Američke ambasade u Beogradu, bez koje ovog projekta ne bi ni bilo.

Projekat je onlajn, sve radionice se prate preko „Zoom“ aplikacije i namenjene su osobama sa invaliditetom i ne samo samo za osobe sa Daunovim sindromom, već i osobama sa drugim invaliditetima.

„Best Buddies Serbia“ ima za cilj da osnaži ljude, takođe radi na izgradnji samopouzdanja kod naše dece, kao i na razvijanju mreže volontera, gde se oni povezuju sa našom decom da bi vremenom postali najblji prijatelji. Imajući u vidu da je zbog pandemije koronavirisa onemogućeno viđanje uživo, sve je usmereno na savremena sredstva komunikacije“, rekla je Pavlović.

Ulazak u svet odraslih

„Položaj osoba sa invaliditetom i osoba sa Daunovom sindromom je i dalje veoma težak. Kada završe srednju školu suočavaju se sa činjenicom da je malo posla za njih. Poslodavci u maloj meri prepoznaju potrebu zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Ali situacija je ipak bolja nego što je bila pre deset godina“, naglasila je Pavlović.

„Osobe sa invaliditetom mogu da budu korisni članovi društva, a ne nakon formalnog obrazovanja da postanu socijalni slučajevi, teret svojoj porodici, a i društvu u celini“, zaključila je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare